Министарски фијаско

Министарски фијаско
Жељка Домазет
06.10.2017 11:58

Да је министар иностраних послова Игор Црнадак додатно срозао углед ове земље и Министарства иностраних послова БиХ доказује и дисциплински поступак који је под његовом диригентском палицом покренут и вођен против амбасадорке БиХ у Хагу Мирсаде Чолаковић.

Ваљда увјерен да су сви дужни да извршавају оно што он наложи, од дисциплинског поступка против Чолаковићеве направио је циркус, а сједиште Министарства безмало претворио у хашку судницу. Мада је и раније и у самом Министарству, као и у другим институцијама, било на претек дисциплинских поступака, овај је био отворен за јавност и чак су га директно преносиле неке телевизијске куће. Јавност је могла са екрана да види све бламаже оних који су покренули спор са Црнатком на челу.

Цијела расправа, која је трајала седам часова, није чак открила основне ствари. Није ни утврђено ко је и да ли је отворио писмо из Хага упућено тадашњем предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу. Докази које је прибавио Црнадак су толико смијешни да су све оптужбе, а против Чолаковићеве их је било више, падале једна за другом. Док је Црнадак путовао по различитим дестинацијама обећавајући да ће Чолаковићева бити кажњена, углед БиХ у свијету је незаустављиво падао. Због свега што се могло видјети и чути током поступка логичније би било да се на оптуженичкој клупи нашао сам Црнадак, који није успио доказати кривицу Чолаковићеве ни по једном основу. Стога неће бити чудно уколико се данас-сутра сам Црнадак нађе на некој другој оптуженичкој клупи због душевног бола који је нанио оптуженој.

Ако се има у виду да је Амбасада БиХ у Хагу под видео-надзором, ако је Министарство иностраних послова такође под камерама, нејасно је да се није могло утврдити да ли је отворена Иванићева дипломатска пошта и ко је то учинио. Цијели овај циркус је још један доказ да БиХ није имала среће да за министре иностраних послова има виспрене и спремне кадрове. Није чудно стога да годинама нема закон о спољним пословима, јер да је закона и да се води рачуна о каровима, ови попут Црнатка не би могли ни у широком луку проћи поред Министарства иностраних послова, а камоли бити на његовом челу.

Можда овај дисциплински циркус уразуми оне који одлучују да коначно у Министарству иностраних послова буде заведен ред. У противном, ова бламажа биће само једна у низу које су обиљежиле и обиљежавају рад Министарства иностраних послова.

Колумне Коментар дана