Mijenjanje iskaza

Mijenjanje iskaza
Marijana Miljić
30.10.2017 09:03

Mijenjanje iskaza svjedoka ratnih zločina nad Srbima odavno je veliki problem, ali tim problemom pravosudne institucije nikako da se pozabave.

Ovo je pitanje konačno pokrenuto na prošloj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, čiji su članovi upozorili na to, jer riječ o ozbiljnom problemu i jer zbog toga padaju optužnice, a država gubi ogroman novac.

Svi upućeni slažu se s tim da vjerovatno ima i onih koji na suđenju ratnim zločincima iskaze mijenjaju jer zbog godina starosti i protoka vremena više ne mogu da se sjete nekih detalja. Neki su možda ranije, dok su istražiocima davali iskaz pogriješili, a neki su priču promijenili jer nisu bili dovoljno pripremljeni za suđenja.

Ipak, nema sumnje u to da ima i previše onih koji su iz raznih razloga namjerno pogrešno svjedočili u sudu.

Javna je tajna da su iskazi u odnosnu na ono što su ranije govorili mijenjani između ostalog i zbog toga što su se svjedoci prodavali i za nekoliko hiljada maraka i time izdavali one koji su ubijani na najmonstruozniji način.

Prodavali su se za sitan novac, a za to, nažalost, nisu odgovarali.

Zahvaljujući njihovom mijenjanju iskaza slobodu su zaradili oni koji su godine, pa i ostatak života, trebalo da provedu u zatvorskim tamnicama.

Ima i onih koji su bili primorani da "promijene ploču" zbog raznih prijetnji i ucjena.

U svakom slučaju, riječ je o krivičnim djelima i nadležni bi trebalo da utvrde šta se zapravo dogodilo, kazne odgovorne i spriječe da se ovakve stvari dešavaju.

Jasno je da u suđenjima ratnim zločincima ima na milion propusta koje treba riješiti, a mijenjanje iskaza svjedoka problem je kojem jednom za svagda treba stati u kraj.

Sankcionisanjem onih koji su namjerno slagali u sudu, kao i onih koji su svjedoke natjerali da slažu, pravda u BiH pomjerila bi se sa mrtve tačke.

Osnova za provjeru mijenjanja iskaza ima, samo je pitanje žele li pravosudne institucije u BiH da se time pozabave.

A trebalo bi, jer to duguju ubijenima i njihovim porodicama.

 

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica