Мијењање исказа

Мијењање исказа
Маријана Миљић
30.10.2017 09:03

Мијењање исказа свједока ратних злочина над Србима одавно је велики проблем, али тим проблемом правосудне институције никако да се позабаве.

Ово је питање коначно покренуто на прошлој сједници Високог судског и тужилачког савјета, чији су чланови упозорили на то, јер ријеч о озбиљном проблему и јер због тога падају оптужнице, а држава губи огроман новац.

Сви упућени слажу се с тим да вјероватно има и оних који на суђењу ратним злочинцима исказе мијењају јер због година старости и протока времена више не могу да се сјете неких детаља. Неки су можда раније, док су истражиоцима давали исказ погријешили, а неки су причу промијенили јер нису били довољно припремљени за суђења.

Ипак, нема сумње у то да има и превише оних који су из разних разлога намјерно погрешно свједочили у суду.

Јавна је тајна да су искази у односну на оно што су раније говорили мијењани између осталог и због тога што су се свједоци продавали и за неколико хиљада марака и тиме издавали оне који су убијани на најмонструознији начин.

Продавали су се за ситан новац, а за то, нажалост, нису одговарали.

Захваљујући њиховом мијењању исказа слободу су зарадили они који су године, па и остатак живота, требало да проведу у затворским тамницама.

Има и оних који су били приморани да "промијене плочу" због разних пријетњи и уцјена.

У сваком случају, ријеч је о кривичним дјелима и надлежни би требало да утврде шта се заправо догодило, казне одговорне и спријече да се овакве ствари дешавају.

Јасно је да у суђењима ратним злочинцима има на милион пропуста које треба ријешити, а мијењање исказа свједока проблем је којем једном за свагда треба стати у крај.

Санкционисањем оних који су намјерно слагали у суду, као и оних који су свједоке натјерали да слажу, правда у БиХ помјерила би се са мртве тачке.

Основа за провјеру мијењања исказа има, само је питање желе ли правосудне институције у БиХ да се тиме позабаве.

А требало би, јер то дугују убијенима и њиховим породицама.

 

Колумне Коментар дана