Mektićevi dokazi

Mektićevi dokazi
Goran Maunaga
30.06.2017 10:17

Šou, koji sada gotovo svakodnevno javnosti BiH priređuje Dragan Mektić, otkad je stupio na dužnost ministra bezbjednosti BiH, svakog puta je sve sličniji samoj BiH, njenoj suštini, besmislenosti, nesvrsishodnosti i nelogičnosti, osobinama kakve ne "krase" više nijednu državu.

Koliko god se pojedinima činilo da Mektić, kako oduševljeno tvrde, iznosi istinu i da radi u interesu BiH, samo malo dublja analiza dovoljna je da pokaže da svaki Mektićev istup znači manje digniteta BiH, njenim institucijama i nosiocima javnih funkcija.

Svi oni koji podržavaju Mektićeve smiješno-žalosne istupe, koji nemaju ni svrhu ni smisao, indirektno su saučesnici u obesmišljavanju BiH, a pogotovo Ministarstva bezbjednosti, čiji bi najjači promotor trebalo da je baš Mektić. A kada je ministar bezbjednosti zabavljač za javnost, tu ni o kakvoj bezbjednosti ne može biti govora.

Tu činjenicu pojačavaju i sva njegova nerealizovana obećanja i najave velikih akcija, obračuna s kriminalom, korupcijom i "krupnim ribama", ali i iznošenje prljavog veša, uvreda i tračeva te neodmjerenost u izjavama, kojima je, čak, pozivao na javne proteste.

Sada je otišao i korak dalje pa je počeo javno da ucjenjuje i tvrdi da ima dokaze o kriminalu, koje će, eto, iznijeti tek ako on bude dirnut.

Jasno je da je tu riječ o barem dva krivična djela - javnoj ucjeni i o svjesnom prikrivanju krivičnog djela. Nesumnjivo je da je velik dio njegove izjave obična kleveta, naravno takođe kažnjiva, dok je u svemu poseban segment pitanje kodeksa i moralnih načela jednog nosioca javne funkcije.

Težinu tim krivičnim djelima dodatno daje baš to što ih čini nosilac javne funkcije, pa makar to bio i Mektić, u napadu na drugog zvaničnika, bez obzira na to što je to Milorad Dodik.

Zato je sada potez na nadležnom tužilaštvu, koje, čak i ako niko, pa ni Dodik, ne podnese prijavu protiv Mektića, to treba da uradi po službenoj dužnosti.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica