Međunarodni dan nestalih

Međunarodni dan nestalih
Goran Maunaga
31.08.2017 11:01

Institut za traženje nestalih BiH prevršio je sve mjere, došao do takvog nivoa kršenja zakona, nelegalnog i nelegitimnog funkcionisanja da su, konačno, predstavnici institucija vlasti Republike Srpske i udruženja nastalih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata zaključili da nestali Srbi mogu biti pronađeni i identifikovani jedino ako se u taj proces uključi Srpska.

Dobro je što se to desilo 30. avgusta, na Međunarodni dan nestalih, i dobro je što su tog dana simbolično, u pet do 12, predstavnici BORS-a i Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca položili vijence na spomen-kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu u kojima se nalaze tijela neidentifikovanih srpskih žrtava i time ukazali na veliki problem.

Za svaku pohvalu su apeli i odluke Nedeljka Čubrilovića i Željke Cvijanović da realizuju zahtjeve BORS-a i nevladinih udruženja da Vlada Srpske i institucije finansiraju identifikaciju posmrtnih ostataka 650 ljudi koji se nalaze u kosturnicama u Srpskoj, što je Institut godinama izbjegavao.

Skandalozno je da je Institut od formiranja potrošio milione maraka, a da nije uspostavio centralnu evidenciju nestalih lica u proteklom ratu, što mu je bio jedan od osnovnih zadataka.

Ka­d je riječ o traženju i identifikovanju nestalih Srba, pripadnici srpskog naroda i predstavnici institucija Srpske zaista više nemaju šta da očekuju od tog instituta. Naročito ne treba da očekuju nakon što je iz njega na perfidan i nezakonit način uklonjen Milutin Mišić, jedini srpski kadar koji se borio za poštovanje zakonitosti u radu te institucije. 

Licemjerno je kad Semiha Borovac na Međunarodni dan nestalih izjavi da je "traganje za nestalim prvorazredno pitanje ljudskih prava, civilizacijska i moralna obaveza svakog pojedinca u bh. društvu i svih nivoa vlasti", kad se zna šta je sve, u tandemu sa Amorom Mašovićem i u interesu SDA, uradila na uklanjanju Mišića iz Kolegijuma direktora Instituta.

Zato u Srpskoj više niko ništa ne treba da očekuje od Instituta za nestala lica BiH, čak ni onda kad bi bila obećana njegova detaljna reforma.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica