Mandat haosa

Mandat haosa
Vedrana Kulaga
18.05.2018 12:10

BiH je zemlja koja nikako da dospije na zelenu granu. Stalno se smjenjuju krize, teške riječi i optužbe koje zemlju i one najveće optimiste guraju sve više prema ambisu.

Ovaj mandat izabranih predstavnika naroda polako se bliži kraju, a ostaće upamćen kao period u kojem gotovo ništa nije funkcionisalo kako treba - od Parlamenta pa nadalje.

Mnogi stari problemi dobili su novu dimenziju, a na sceni su se pojavili novi koji su posljedica izuzetno loših odnosa između onih kojima su birači prije četiri godine povjerili u ruke svoju, i budućnost cijele zemlje.

Ogledalo cijele situacije je Parlament BiH u kojem izuzetno važna pitanja nisu dobila epilog i u kojem je kriza vlasti do kraja pustila korijenje. Kao rezultat takvih odnosa dobili smo krizu u brojnim oblicima.

Jedan u nizu negativnih primjera koji je “rođen” u mandatu haosa je (ne)rad Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, koja se bavi važnim i osjetljivim poslovima. Komisija nije zasjedala mjesecima, a postavlja se pitanje i da li bi mogla išta da uradi sada jer su greške u koracima napravljene još ranije. Kao i u mnogim drugim slučajevima.

Iako se zvaničnici BiH često znaju pohvaliti da ova zemlja napreduje na putu ka EU, da redovno ispunjava svoje obaveze i da hvata korak sa zemljama regiona u mnogim stvarima, to se na terenu jednostavno ne vidi i ne osjeti.

Građani mahom vide svađe i blokade, nepostojanje dijaloga i jurenje ličnog, a ne opšteg interesa. U toj nemiloj igri već se vrtimo mjesecima i zato imamo komisije koje ne rade, ali i institucije koje nikome ne polažu račune.

Takav odnos snaga u BiH je izuzetno opasan i mora što prije da bude promijenjen ako se želi da ova i ovakva zemlja krene u bolje sutra.

Novi opšti izbori su pred vratima BiH i jasno je da će zbog toga neke važne stvari pasti u drugi plan, ali svi moraju da se probude i shvate da situacija izmiče kontroli.

Spisak gorućih problema iz dana u dan je sve duži, počevši od opštih političkih pitanja, standarda stanovništva, pa do stanja u privredi. Oslabio je vjetar u leđa koji smo imali na putu ka EU, brojni projekti su još na čekanju, a sve zbog uzavrele atmosfere na domaćem terenu.

Oni u čijim rukama je sada BiH, i oni koji pretenduju da tu obavezu dobiju nakon oktobarskih izbora, moraju svaki dan biti vođeni time da su dijalog i opšti interes ključni, jer ako njih ne bude, ponovo nam prijeti još jedan mandat haosa koji je posljednja stvar koja treba ovoj i ovakvoj BiH.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica