Mala matura veliki test

Mala matura veliki test
Milijana Latinović
08.02.2018 13:34

Uvođenje male mature u osnovne škole u Republici Srpskoj na ispit će staviti ne samo znanje osnovaca, već i cjelokupan rad nastavnika.

Testove iz srpskog jezika i matematike na kraju ove školske godine polagaće učenici devetog razreda iz 21 osnovne škole, u kojima se eksperimentalno uvodi mala matura.

Kada to postane praksa i u ostalim školama, pokazaće se sigurno ko su pravi odlikaši, a čije đačke knjižice krase poklonjene petice.

Oni koji su dobro zagrijali stolicu i noći probdjeli nad knjigom, nemaju razloga za brigu, njihovo znanje nagrađeno peticama, sigurno će se potvrditi i na maloj maturi.

Ovi drugi, koji su ganjajući prosjek nanizali pregršt visokih ocjena, moraće da zasuču rukave i obnove gradivo, ako planiraju isti uspjeh postići i na maloj maturi.

Visoke ocjene trenutno su jedini parametar za upis u srednju školu, pa je to jedan od razloga zašto mnogi osnovci znanje stavljaju u drugi plan.

Bitku za visoku ocjenu biju uz pomoć roditelja, koji nisu ni svjesni da svom djetetu čine medvjeđu uslugu moleći za peticu koja nije zaslužena. Nastavnici često pokleknu pod pritiskom roditelja čiji je cilj da dijete iz osnovne škole ponese sve petice i okiti se "Vukovom diplomom".

To što možda još nije savladalo osnove pravopisa i gramatike ili tablicu množenja, to im je manje važno.

Koliko je siromašno njihovo znanje, pokazuje i podatak da se mnogi već u prvom razredu srednje škole nađu na časovima dopunske nastave iz matematike, jer osnovno gradivo nisu savladali.

Gledanje kroz prste nije strano nastavnicima širom Srpske, pa će uvođenje male mature sigurno uticati i na objektivnost u ocjenjivanju. 

Kada ovo testiranje zaživi, upis u srednju školu u velikoj mjeri zavisiće od rezultata postignutih na maloj maturi.

Prvi korak u borbi sa neznanjem i poklonjenim ocjenama je napravljen, na nama je samo da istrajemo u toj borbi i jednom zauvijek znanje vratimo na tron koji mu pripada.

Tek tada, iz đačkih klupa izlaziće generacije uspješnih mladih ljudi koji će povesti Srpsku u bolju budućnost.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica