Mahinacije nestalima

 Mahinacije nestalima
Goran Maunaga
12.03.2018 11:33

U dugoj istoriji raznih mahinacija posmrtnim ostacima u ratu poginulih i ubijenih, neidentifikovanim slučajevima, DNK nalazima i predmetima nestalih, nimalo neće iznenaditi ni najvjerovatnije neispunjavanje obećanja odgovornih u Međunarodnoj komisiji za nestala lica (ICMP) koje glasi da će u prvom tromjesečju ove godine biti podneseni preostali izvještaji u procesu revizije slučajeva neidentifikovanih posmrtnih ostataka koji se nalaze u kosturnicama.

Da će to biti tako, pokazuje i disharmonija između rada i istupa predstavnika ICMP-a i Tužilaštva BiH. Dok u ICMP-u kažu da su tužilaštva primila detaljne izvještaje o svim revidiranim slučajevima, s preporukama šta je potrebno preduzeti, očigledno je da tužilaštva na tom polju nisu uradila ništa.

I dok u ICMP-u odbacuju sa sebe odgovornost povodom uzimanja velikog novca za čuvanje posmrtnih ostataka koji je trebalo da budu vraćeni u groblja, kao i o pitanju zakopavanja ostataka 365 sarajevskih Srba u sudskoj parceli u Visokom za koje postoje DNK nalazi, i u Institutu za nestala lica BiH i u Tužilaštvu BiH o tome ćute.

Činjenica je i da niko nikada nije tačno utvrdio koliko u kosturnicama ima posmrtnih ostataka, što govori da je odgovornima u ICMP-u i u Institutu u interesu da održaju takvo stanje.

Malo nade, uz mogućnost sprečavanja dugog trajanja takve situacije, daje i tračak svjetlosti iz Tužilaštva BiH koje je iniciralo reviziju spiska nestalih, kao i aktiviranje nekoliko predmeta traženja nestalih sarajevskih Srba, poput slučaja odavno poznate lokacije na Alipašinom polju.       

Ta inicijativa mogla bi da potpuno razotkrije već dugotrajne mahinacije brojem i nacionalnom pripadnošću nestalih.

O tome svjedoče i najnovije informacije o aktivnostima Amora Mašovića koji se, poslije interesovanja Tužilaštva, dao na revidiranje spiska nestalih, i to tako što s njega briše stotine pripadnika bošnjačkog naroda.

Taj posao mu je toliko bitan da ga, prvi put, ne prekida ni subotom i nedjeljom. A to znači samo jedno: dosadašnji spisak nestalih bio je friziran i, dakle, potpuno nevalidan.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica