Logor Dretelj

Logor Dretelj
Goran Maunaga
25.04.2015 00:23

O epilogu, pravičnosti i regularnosti sudskog postupka u predmetu “Logor za Srbe Dretelj” većinu stvari je prilikom obrazloženja presude rekao, priznao predsjedavajući sudskog vijeća.

Moguće je da se radi samo o pokušaju umirivanja savjesti, ali svakako je pomak u pravosuđu BiH to što je bar sudsko vijeće priznalo neke stvari. Kao što je, recimo, činjenica da čak nije dokazano ni to koji HOS-ovac je bio komandant logora Dretelj, a kamoli da je to bio, kao što je poznato, Ivan Petrušić.

Pa je zbog toga automatski oslobođen i njegov zamjenik Srećko Herceg. Nema komandanta - nema ni zamjenika.

Apsurde i selektivnost pravosuđa BiH vijeće je ogolilo i tvrdnjom da je nejasno zašto optužnicom nisu obuhvaćeni oni za koje je tokom suđenja otkriveno da su činili zločine u Dretelju.

Još jedan od paradoksa je i činjenica, što je takođe potvrdilo sudsko vijeće, da je Vinko Martinović Štela bio pozvan kao svjedok, dok je u optužnici označen učesnikom udruženog zločinačkog poduhvata.

Nesumnjivo je, dakle, da su krupne ribe, oni najodgovorniji za zločine počinjene nad Srbima u logoru Dretelj potpuno izbjegli pravdu.

Ali od svega je, zaista, najjezivije to što je silovana žena na suđenju otkrila imena najmanje 15 zločinaca koji su je silovali, a da je za to procesuiran i osuđen samo izvjesni smetljar Ivan Medić.

Ko je i zašto zaštitio i iz procesa udaljio silovatelje Miru Hrstića, Dragana Dujmovića, Damira Brajkovića, Hektora Ćosića Didu, Zvonimira Bijelića, Tonija Rajića, Vinka Primorca, Mirsada Repka, Željka i Luku Špegelja, Zvonimira i Branislava Bjeliša, Gorana Zeca i Antu Raiča?

Dakle, nikome ni na savjest nije otišlo to što su uradile te siledžije iako je do u detalje opisano kako ulaze u ćeliju, tuku, cijepaju odjeću, kako mučenica vrišti i otima se, kako udaraju još žešće, kako je savlađuju i siluju.

Kako se danima iživljavaju uz neviđena poniženja, izmišljanja raznih “manekenskih i plesnih igara na stolu”.

Zbog takvih slučajeva sve je jasnije da za zločine nad Srbima i dalje uveliko važi ona da je “pravda spora, ali nedostižna”.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica