Liste čekanja

Liste čekanja
Dragana Orlović
13.07.2017 00:49

Pacijenti u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj već godinama kao jedan od najčešćih problema navode duge liste čekanja. Na to, uz neljubaznost medicinskog osoblja, ukazuju u raznim anonimnim i javnim anketama, bilo da je riječ o onima koje su sprovele bolnice, domovi zdravlja ili fond zdravstva. Međutim, sve te ankete i njihovi rezultati nikada do sada nisu donijele i rezultate.

Pacijenti i dalje čekaju. I to ne satima i danima, već mjesecima. Mnoge žene koje su ovih dana trebale preglede kod ginekologa u banjalučkom Domu zdravlja, mogle su birati neke od prvih slobodnih termina u oktobru.

Isti problem je i u bolnicama. Ukoliko niste "hitan slučaj" možete na listama čekanja provesti od sedmice do pet mjeseci, pa i duže za preglede CT-om ili magnetnom rezonancom, ali i za operacije koje vam ne ugrožavaju život. 

Tako u Banjaluci, prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, pacijenti na magnetnu rezonancu čekaju i do pet, a dijagnostičke procedure kompjuterske tomografije (CT) u Trebinju dva i po mjeseca.

Ugrožavanje psihičkog zdravlja usljed takvog i tolikog čekanja nije faktor odlučivanja, uprkos Evropskoj povelji o pravima pacijenata, gdje je jasno definisano da ljekari moraju poštovati pacijentovo vrijeme i pružiti mu uslugu u zakonom određenom roku.

Naš je problem je u tome što je taj isti zakon "zaglavio" negdje u papirima, pa je medicinskim radnicima nažalost postalo sasvim normalno da pacijenti preglede čekaju mjesecima. Ili da jednostavno idu u privatne klinike i bolnice ako im to smeta i imaju mogućnosti. U suprotnom - neka čekaju. Jer, lakše je tako riješiti ovu problematiku, nego više raditi i težiti ka boljoj organizaciji.

Jedno udruženje u BiH prošle godine uradilo je istraživanje u okviru kojeg su došli do podataka da oko 80 odsto građana apsolutno ne zna kakva prava imaju u zdravstvenim ustanovama, kao i da većina njih smatra da ta svoja prava ne mogu ostvariti. To je čini mi se jednako poražavajuće kao i sama činjenica da kada napokon dođeš na dugoočekivani termin za pregled, zakazan u devet ujutro, na red stigneš u tri popodne.

 

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica