Lista srama

Lista srama
Marijana Miljić
15.02.2018 13:20

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH početkom 2014. godine prvi put je objavila listu najvećih dužnika za PDV, akcize i carine u nadi da će ih to što svi znaju koliko su dužni podstaći da pronađu način na izmire svoje obaveze.

Međutim, dužnici ili ne mare za sram ili nemaju mogućnosti da dug izmire, pa su počeli da uvećavaju dugovanja.

Tako su neki od njih za četiri godine čak i do tri-četiri puta uvećali svoj dug za PDV, što samo dokazuje koliko je ovaj problem veliki.

Primjer za to je sarajevski "Gras", koji je te, 2014. godine za PDV dugovao oko šest miliona, a na kraju prošle godine iznos neplaćenih obaveza po osnovu ovog poreza dostigao je rekordna 22 miliona maraka.

Za istim receptom posegnula je i većina drugih preduzeća koja ima obaveze prema UIO, ali i prema poreskim upravama Srpske i FBiH.

Niko od njih ne mari i neće da mari za dug koji su akumulirali tokom prethodnih godina. Nažalost, nema ni odgovora nadležnih institucija na pitanje zašto su dopustile da dug dostigne tolike milione pa ga je sada skoro nemoguće naplatiti.

Tako se, nažalost, pokazalo da od objave crne liste poreskih obveznika nema mnogo koristi.

Zato rješenja treba da budu puno bolja i efikasnija.

Jedno od njih je i prinudna naplata, ali ne da za njom posežu tek onda kada ništa ne mogu naplatiti i kada su od preduzeća ostali goli zidovi.

Svakako je tu i mogućnost prijava nadležnim pravosudnim institucijama koje bi trebalo da efikasno reaguju.

Svima nama je jasno da se preduzeća na crnoj listi ne mijenjaju. Isti su nazivi i sjedišta firmi, samo se povećava iznos dugovanja.

Povećanju tog iznosa treba stati u kraj. To je jasno i pticama na grani, osim nadležnim institucijama koje i dalje pojedincima gledaju kroz prste.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica