Lekcije o istini

Lekcije o istini
Vedrana Kulaga
10.04.2017 23:31

Iako mnogi u BiH uporno, iz dana u dan, pričaju o pomirenju i suživotu poslije nesrećnih devedesetih godina prošlog vijeka, istina je da nemali broj tih "govornika" iza kulisa radi sasvim suprotno.

Duže od dvije decenije ovim podnebljem dominiraju ratne teme, nacionalne i etničke tenzije koje samo vuku BiH i sve njene građane tamo gdje niko normalan ne bi htio da se vrati.

Tako je Vlada sarajevskog kantona pripremila prijedlog zakona o obrazovanju koji propisuje da nastavni programi ubuduće obrađuju teme "opsada Sarajeva i genocid u Srebrenici". Nažalost, ovo nije nikakva novost kada se zna da učenici osnovnih škola u Kantonu Sarajevo uče iz udžbenika istorije u kojima piše da su "Srbi izvršili agresiju na BiH" i da je "Republika Srpska nastala na genocidu u Srebrenici".

BiH je zemlja tri naroda, ali i tri istine, a pitanje je da li su se autori i predlagači tog zakona i na trenutak zapitali da li u gradu Sarajevu, tom kantonu i drugima u FBiH ima ikoga osim Bošnjaka, ili su to jednostavno zanemarili. Kao kod mnoštva drugih akata, pa i najviših entitetskih obilježja.

Da li su se zapitali koliko ima Srba u Sarajevu? Da li su se osvrnuli na rezultate posljednjeg popisa stanovništva koji su jasno pokazali da su Srbi, pa i ostali, u FBiH svedeni na nivo statističke greške ili su pak odlučili da taj procenat svedu na nulu?

Upravo taj pravac su, prema svemu sudeći, izabrali oni čiji su prsti umiješani u kreiranje pomenutih zakona koji mogu da veoma uznemire duhove prošlosti, što je posebno opasno u zemlji kakva je BiH. Zemlji sa tri istine.

Jedna od njih je i da su Srbi stradali u Sarajevu. Da su glave u tim teškim godinama izgubili i Srbi, Hrvati i ostali, a ne samo Bošnjaci.

Istina je da su počinjeni teški zločini na svim stranama, a ne da su samo Srbi ubijali one koji nisu bili Srbi. I još je mnogo takvih istina koje predstavnici Bošnjaka pokušavaju da kriju pod tepihom kako bi samo oni i dalje bili jedini žrtve i suvereni vlasnici ove, moderne, nove BiH. Što je nemoguće, ako se želi pomirenje, suživot i napredak.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica