Kuda ide privreda

Kuda ide privreda
Marijana Miljić
23.05.2017 23:26

Privreda Srpske pada sve niže. Alarm da nešto treba uraditi o pitanju zaustavljanja to­g pada zvoni unazad već nekoliko godina, ali niko ga ne gasi.

Kako je krenulo, neće ni gasiti. Već nekoliko godina, od kada je upaljen alarm, čujemo samo obećanja i obećanja, ali ih nadležni ne sprovode u djelo.

Praznih priča i obećanja naslušali su se privrednici, zaposleni, ali i građani. I kako smo i navikli, slušaćemo ih vjerovatno i dalje.

I dok oni obećavaju, privredna slika Srpske se samo pogoršava. Da je tako pokazuje i najnovija analiza Privredne komore RS o poslovanju privrede u 2016. godini prema kojoj su lani privrednici povećali obaveze, potraživanja, ali i gubitak. Rasla je i dobit, ali manjom brzinom nego gubitak.

Tako su na kraju 2016. godine obaveze preduzeća iznosile 16,334 milijarde, dok su potraživanja dostigla cifru od 4,729 milijardi.

Ovi podaci jasno pokazuju da privreda Srpske pokazuje svoje posljednje trzaje i da će, ako konačno nešto od tone izgovorenih obećanja ne bude sprovedeno u djelo, i oni uskoro nestati.

Prezaduženost i nemogućnost naplate robe od kupaca već su veliki broj privrednika doveli u situaciju da ne isplaćuju plate radnicima, ali ni obaveze prema dobavljačima i državi.

S druge strane, i politička situacija u BiH samo doprinosi tome da bude gore. Političari umjesto da pomažu - odmažu. Prebacuju odgovornost s jednih na druge, ali i skreću pažnju sa svih onih važnih pitanja kojima bi trebalo da se pozabave.

Šta treba da urade i na čemu da rade odavno je svima već poznato. Ne treba niko više da im ponavlja. Toga su svjesni i oni. Samo je pitanje hoće li i imaju li želju za to.

Ako ne žele, onda neka se ne čude što svakodnevno preduzeća stavljaju katanac na bravu, a zaposleni koji su tu radili odlaze preko granice u potrazi za boljim poslom.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica