Krediti za preživljavanje

 Krediti za preživljavanje
Marijana Miljić
27.09.2017 11:39

Stanovnici, institucije, preduzeća, kako javna, tako i privatna, te sve ostale organizacije i sektori u Srpskoj, primorani su da svakog mjeseca posežu za kreditima.

Samo za šest mjeseci ove godine banke u Srpskoj plasirale su dodatnih 180 miliona maraka kredita Vladi i njenim institucijama, preduzećima, stanovnicima, ali i ostalim sektorima. Time je cifra kreditnog zaduženja dostigla vrtoglavih 4,739 milijardi maraka.

Ne trebaju nam nikakvi stručnjaci da kažu da će ova brojka i dalje rasti. Za to, jasno je svima, ne trebaju nikakve prognoze. Pitanje je samo do koliko ova cifra može da buja i do kada će banke odobravati i dalje kredite prezaduženima i uz koje sve uslove.

Život građana Srpske nezamisliv je bez kredita. Zadužuju se da bi nabavili hranu, spremili djecu za školu, kupili ogrev pa čak i za odlazak kod doktora… Iz tog začaranog kruga zaduženja ne vide izlaz. Kako preživljavaju i sa kakvim se problemima sve susreću samo oni znaju. Već početkom mjeseca moraju najveći dio plate da iskeširaju banci za kredite. Nakon toga, nažalost, najvećem broju stanovnika ostaje sića u novčaniku, koju koriste za sve ostale potrepštine.

Ništa bolja situacija nije ni kod institucija i preduzeća. Oni su u gabuli odavno. Zadužuju se jer u svojim budžetima nemaju novca. Krediti im, pored zatvaranja postojećih, služe i za izmirenje tekućih obaveza, od plata do izmirenja niza ostalih računa.

Očigledno je da ovaj novac od kredita ne ide u prave svrhe, odnosno za investicije koje bi trebalo da dovedu do boljeg položaja građana, već isključivo za lošu politiku poslovanja i pokriće grešaka koje su iza sebe ostavili direktori koji su ojadili te iste institucije i preduzeća. Za to nisu odgovarali i neće. Na muci su jedino radnici, kojima plata kasni, a po potrebi se i smanji, sve dok se ne dobije neki kredit od banke. I tako ukrug. Iz mjeseca u mjesec.

Takva slika u pogledu kreditne aktivnosti banaka biće i idućem periodu. Ka boljem nećemo uskoro. Svi će se zaduživati i dalje. Jedni će u svemu profitirati, a drugi tražiti formulu kako izaći iz začaranog kruga zaduženja.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica