Krčmljenje "Birča"

Krčmljenje
Goran Maunaga
27.06.2017 00:10

Konačno je, skoro četiri godine od prvih podnesenih izvještaja u predmetu "Fabrika glinice Birač", podignuta i prva optužnica.

Zato treba čestitati bijeljinskom Okružnom tužilaštvu na, konačno, pokrenutom procesu u tom predmetu koji je već polako počeo da pada u zaborav što bi, svakako, odgovaralo onima koji su u tim izvještajima osumnjičeni za pronevjere 120 miliona maraka.

Zaborav i rad u tajnosti bi isto tako odgovarali i onima koji pokušavaju da otmu još 155 miliona od radnika "Birča" i "Alumine", ali to ipak neće biti moguće, čak ni uz pomoć čudnih odluka pravosuđa jer, kad se takve stvari objelodane, onda ne ide sve baš tako lako.

Znajući situaciju u bh. pravosuđu, a pogotovo onu u vezi sa "Birčem", podignuta optužnica ne mora da znači ništa jer je moguće da je nadležni sud ne potvrdi ili da, i ako sudski postupak bude pokrenut, sve bude odbačeno zbog, kako to zovu, nedostatka dokaza. A to tako, u takvom pravu i takvom pravosuđu, uvijek može.

To se pokazalo i onda kad je bijeljinski Okružni privredni sud u oktobru 2013. godine donio rješenje o otimačini tih 155 miliona maraka od "Alumine", a onda nedavno, taj isti sud, odbio tužbu litvanske Ukio banke kojom je ona zahtijevala naplatu tih para.

Dakle, ta odluka, kao i podizanje optužnice u predmetu "Birač" jesu svijetle tačke na nebu pravde, prava i pravosuđa, ali je ovdje uvijek neizvjesno kako će one i završiti.

Jer ulogu najmoćnijeg i nedodirljivog, uz najblaže rečeno neshvatljive odluke, sada je preuzeo zvornički Osnovni sud koji ih donosi po zahtjevima fočanske firme "Pavgord" ne hajući za odluke drugih, viših sudskih instanci, s kojima se odluka zvorničkog suda potpuno kosi.

Nije teško prognozirati: mahinacije koje su povezane sa predmetima "Birač" i "Alumina" još neće stati, bez obzira na opšti interes i sudbinu nekoliko hiljada zaposlenih radnika i njihovih porodica jer se tu, jednostavno, radi o ogromnoj sumi novca na koju su mnogi bacili oko.

Ali za početak, pravosuđe bi moglo da sačuva bar dio neophodnog digniteta tako što će do kraja dovesti taj proces i konačno privesti pravdi odgovorne u tom predmetu.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica