Korida i zamjena teza

Korida i zamjena teza
Goran Maunaga
30.07.2017 23:08

Zabrana održavanja "Grmečke koride" na Međeđem brdu slika je prave, stvarne BiH i lažnih tvrdnji bošnjačkih vođa o želji za mirom i suživotom.

Ona više nije ni dio mozaika neuspjelog pokušaja stvaranja jedinstvene, unitarne BiH.

Ta zabrana je slika stvaranja šerijatske BiH, uz zamjenu teza, uz reviziju istorijskih fakata i uz, najstrašnije, rehabilitaciju fašizma.

Poslije fetve tadašnjeg reisa Mustafe Cerića 2012. godine "Grmečka korida" je zabranjivana, uz izgovore o nedeminiranosti arene na kojoj bikovi odmjeravaju snage još od 1772. godine.

Ove godine u odluci vlasti o zabrani održavanja prvi put je kao razlog naveden i genocid navodno izvršen na tom mjestu tokom Drugog svjetskog rata.

Uz spominjanje, u policijskoj zabrani, za pripadnike Armije RBiH očito spornog Ilindana, 2. avgusta, kao dana kad je trebalo da se održi korida, sada je jasno da bi ovogodišnja odluka vlasti Unsko-sanskog kantona, odnosno FBiH, mogla da bude definitivna i konačna za sve dolazeće godine.

A da je u ovom slučaju riječ o zamjeni teza, pokazuje to što je u ovom slučaju strijeljanje sedam ustaša po odluci partizanskog vojnog suda odjednom postalo "genocid nad nedužnim bošnjačkim žrtvama", što je, svakako, uvreda i veliko blaćenje žrtava iz ovog rata, ali i bošnjačkog naroda.

Tu se zapravo radi o pokušaju uskraćivanja prava na njegovanje tradicije srpskog naroda, uz direktan udar na prava srpskih povratnika. Da je tako, pokazuje to i što vlasti Unsko-sanskog kantona nisu izašle u susret organizatorima ni kada su umjesto 2. avgusta tražili bilo koji drugi datum za održavanje koride na Međeđem brdu.

Ali ovdje je, očigledno, riječ o krupnom političkom pitanju na čije rješavanje očito ne može da utiče ni član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Zato bi vlasti u BiH i FBiH trebalo da se pitaju šta bi bilo u slučaju da predstavnici Bošnjaka u RS prijave neki skup, a on bude otkazan uz obrazloženje poput ovoga.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica