Kontrola granica

Kontrola granica
Anita Janković-Rečević
07.04.2017 23:22

Prijetnja terorizmom i sve veća radikalizacija utjerale su strah u kosti građanima u gotovo cijelom svijetu, a najveća napetost osjeti se u Evropskim zemljama, čije su metropole u posljednje dvije godine u više navrata bile mete zloglasnih terorista.

Ratnici sa dugačkim bradama postali su noćna mora stanovništva na najstarijem kontinentu, a strah od mogućeg povratka islamističkih boraca sa sirijskog ratišta koji su državljani zemalja EU natjerala je Evropu da stavi prst na čelo i zamisli se nad sudbinom svojih građana. 

Nekontrolisane i slabe državne granice u ovom slučaju potencijalni su ubica Evrope, zbog čega su se čelnici Evropskog parlamenta odlučili da pooštre kontrole na spoljnim granicama  Unije.

Od petka svako ko pokuša ući u zonu šengena biće izložen sistemskoj kontroli kroz dvije baze podataka. Svaki putnik, bio građanin EU ili tzv. trećih zemalja biće "skeniran" kroz  nacionalne Informacijske sisteme zemlja i Interpolovu bazu podataka.

Nažalost, te strože mjere već prvog dana prouzrokovale su gužve, a nervozni putnici satima su čekali na prelazima i samim tim postali kolateralana šteta mjera koje su osmišljene da ih zaštite. Građani BiH zasigurno će se naći pod lupom, s obzirom na to da u evropskim krugovima kruže priče, za koje postoje i činjenice, da je BiH leglo terorista. Upravo zbog toga može se očekivati da će vlasnici pasoša sa zastavom BiH zasigurno biti striže kontrolisani. 

Osim toga, dodatni problem i ljagu na domaće stanovništvo bacaju i institucije BiH koje su nažalost, malo ili bolje rečeno nimalo uradile da bi iskorijenile to zlo 21. vijeka i uhvatile se u koštac sa ovim problemom.

Poslije terorističkih napada u Londonu, Parizu, Nici, Berlinu… pojačane kontrole na granicama mogle su se i očekivati. Bilo je samo pitanje dana kada će Evropska unija, koja je svjesna opasnosti, tu odluku i donijeti.

Na kraju krajeva, bolje je sate i sate provesti u kontrolisanju na granicama, nego dopustiti teroristima da neopaženo uđu u neku od zemalja i sprovedu svoj cilj za koji su i obučavani. Jasno je da će, zbog njih, trpjeti i nedužni putnici, ali, u ovom slučaju opravdana je ona stara izreka - bolje spriječiti, nego liječiti.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica