Komentar dana

Komentar dana
Vedrana Kulaga
14.06.2018 12:21

Ministarstva, agencije, kancelarije, direkcije, instituti i druge institucije na nivou BiH s godinama su postale prave banje za mnoge stranačke uzdanice i simpatizere jer su, osim dobrih radnih mjesta, naišli i na otvorena vrata koja vode ka dobrim honorarima.

Teško da postoji osoba koja može nabrojati sve komisije i radne grupe, a aktivne u ovom momentu, na tom nivou vlasti, a koje su dobile mandat da stave tačku na određene probleme i neriješena pitanja. Uz taj mandat, naravno, ide i novac. I to dosta novca.

Desetine miliona maraka u proteklim godinama završile su u džepovima raznih službenika, poslanika, savjetnika koji su dobili svoja mjesta u komisijama, odborima i radnim grupama, a svojim radom nisu zaslužili ni marke.

Bezbroj raznih komisija i ostalih sličnih tijela mandat je završilo bez rezultata, neki su se usaglasili da je potrebno “nastaviti dalji rad i preduzimati potrebne mjere i radnje u cilju poboljšanja stanja na terenu”, a tek je zanemarljiv broj zapravo i odradio povjereni posao u zadatim rokovima.

Zajedničko za te tri grupe je to što su nagrađeni. Doduše, neki za rad, a drugi za nerad. I tako je pustošenje budžeta, sa samo te stavke predviđene za rad u odborima i komisijama, trajalo godinama. Uz kritike, ali bez odjeka.

Nadležni su malo popustili tek prije nepune tri godine i odlučili da naprave rezove. Usvojen je prijedlog da naknade budu isplaćivane samo onim članovima koji na taj “dodatni” posao idu poslije radnog vremena.

Tim potezom ostavili su u budžetu nešto više od milion KM u odnosu na ranije godine, kada se dijelilo i šakom i kapom, što je definitivno zaštitni znak tog nivoa vlasti u ovoj i ovakvoj BiH u kojoj je, sa druge strane, većina stanovnika na ili ispod granice siromaštva.

Za njih je 1,75 miliona maraka, koliko je lani isplaćeno na ime naknada po osnovu članstva u odborima i komisijama te drugim “pomoćnim” tijelima, nemoguća, nepostojeća brojka.

Iskeširani novac možda i ne bi bio toliko sporan da oni koji su dobili domaću zadaću posao i urade. Ali, to nije tako u većini slučajeva. Čast izuzecima koji ulažu svoj maksimum da znanje ugrade u odluke koje mogu da poguraju naprijed ovu zemlju naspram onima koji u startu dobiju sve, a na kraju to ne  opravdaju.

U narodu se često kaže da, kada neko želi da nešto ostane neriješeno ili da epilog prolongira na neko vrijeme, u tom slučaju formira radnu grupu ili komisiju. Dosta istine ima u toj rečenici, ali i uzalud bačenih para za jednu siromašnu zemlju kakva je BiH. Ili kakvom se predstavlja.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica