Коментар дана Орић и правосуђе

Коментар дана   Орић и правосуђе
Горан Маунага
07.07.2015 01:10

Иако Насер Орић послије хапшења у Швајцарској није изручен Србији него БиХ, то хапшење показало је нерад домаћих правосудних институција и намјеру да се предмет "Орић" адактира.

Ипак, сада је извјесно да ће бх. правосуђе ипак морати да га процесуира. И не само њега, него и његове ратне сараднике, њих 41, за које истрага, као и за Орића, мирује више од шест година.

А то мировање је доказ да намјера није била да буде заштићен само Орић као командант, него да се злочин почињен над Србима сребреничког региона не истражује, што је заиста језиво.

Да то није тако, била би отворена истрага бар против неког од починилаца злочина.

Али, пошто је намјера била њихова заштита, чак четири предмета за Орића и још 41 лице Суд и Тужилаштво БиХ изузели су од Окружног тужилаштва у Бијељини још 2009. године. 

Сви ти предмети, са свим осумњиченим, мировали би до у бескрај да Србија није расписала потјерницу за Орићем и да га педантни Швајцарци нису ухапсили.

Ти предмети искоришћени су за нетачну тврдњу да се у БиХ води истрага против Орића да би он био изручен БиХ.

Али сада је он ту заиста и мора бити процесуиран, а истрага спроведена и против његових сарадника који се налазе у тим предметима.    

Три су разлога за то, а ниједан од њих, нажалост, није то што је злочин заиста почињен. Први разлог је то што се Орић пословањем, понашањем и изјавама замјерио најјачима, онима који су га до сада штитили. Други је то што је најављен референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, а трећи то што је откривено да четири предмета против Орића и још 41 осумњиченог шест година потпуно мирују, да истрага стоји од момента кад су преузети од бијељинског тужилаштва, а да је до нових доказа дошло Тужилаштво Србије за ратне злочине.     

Зато се појавила нада да би, чак, Тужилаштво БиХ могло и да подигне оптужницу против Орића и његових сарадника, те да ту исту оптужницу Суд БиХ потврди.*

Колумне Коментар дана