Koga sluša OBA?

Koga sluša OBA?
Željka Domazet
21.09.2017 11:24

Da sa obavještajno-bezbjednosnim sektorom u ovoj zemlji nije baš sve kako valja pokazuju i afere sa navodnim prisluškivanjima, prvo zvaničnika Srbije, a sada i Hrvatske.

Da li OBA prisluškuje ili ne prisluškuje zvaničnike susjednih zemalja, očigledno ne zna ni ministar bezbjednosti ove zemlje, koji u istom danu, u roku od dva sata, prvo potvrdi da OBA prisluškuje zvaničnike Hrvatske, a onda demantuje sam sebe.

U svakoj ozbiljnoj zemlji obavještajni sektor mora biti pod budnim okom parlamentaraca i ne bi smjelo da se desi da bude bez ikakvog nadzora i da radi po preporukama nekih političkih partija ili pojedinaca. Prisluškivanje je i suviše ozbiljna stvar da bi se time bavilo bez ikakvog nadzora i kontrole.

A kod nas ne samo da se ne zna ko koga prisluškuje, nego u OBA direktor i njegova dva zamjenika ne komuniciraju jedni sa drugima. Uz to je smijenjen je predsjedavajući komisije čiji je zadatak nadzor nad tom agencijom, a komisija, otkako je ostala "obezglavljena" ne radi nikako.

Da je u ovoj zemlji isuviše javašluka u obavještajnom sektoru upozoravao je upravo sada bivši predsjedavajući Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor nad radom OBA Nikola Špirić.

On je u više navrata upozoravao na paralelizam u obavještajnom sektoru i da to može ugroziti ionako krhke odnose u ovoj zemlji, kao i odnose BiH sa susjedima.

Ne bez razloga o tome šta radi OBA prema zvaničnicima Hrvatske raspravlja i Sabor Hrvatske, a BiH i njeni zvaničnici još ne nalaze za shodno da ozbiljno rasprave o tome da li OBA prekoračuje svoja ovlašćenja ili ne.

Na nelegalna prisluškivanja upozorili su i visoki zvaničnici pravosudnih institucija, ali ni to nije bio razlog da se u ovoj zemlji razmotri i razjasni šta i kako OBA radi.

Ne bude li ova zemlja konačno rad institucija, a u prvom redu OBA, svela u ustavne i zakonske okvire, obavještajni sektor će i dalje ostati institucija koja će remetiti odnose ne samo u ovoj zemlji nego i odnose ove zemlje sa susjedima. Sve do tada bićemo u prilici da slušamo zvaničnike koji izjavama demantuju sami sebe, što je najbolji dokaz da nikakvog reda u ovoj zemlji nema.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica