Ko će nas liječiti?

Ko će nas liječiti?
Dragana Orlović
02.07.2017 23:40

Bolnice u Republici Srpskoj u posljednjih godinu i po napustila su 193 zdravstvena radnika, i to 21 ljekar i 172 medicinske sestre i tehničara.

Većina tih zdravstvenih ustanova, istina, zapošljavala je u navedenom periodu i ljekare i ostalo medicinsko osoblje, u nekim slučajevima i više od broja onih koji su otišli, ali u njihovim podacima nije navedeno i da li je time nadoknađivan kadar koji ih je napustio ili je samo riječ o novim radnim mjestima koja su bila ranije predviđena.

U svakom slučaju, čak i da jesu popunili upražnjena mjesta, razloga za brigu i te kako ima s obzirom na to da odliv kadrova u zdravstvenim ustanovama ne samo da se ne zaustavlja nego je sve više onih koji pakuju kofere.

Da je sa odlaskom medicinskih radnika suočena cijela BiH, nedavno je potvrdila i Svjetska banka, čije procjene govore da ukupni procenat emigracije visokoobrazovanih iz BiH iznosi 23,9, a ljekara 11,1 odsto, po čemu je BiH zauzela jedno od vodećih mjesta u Evropi i svijetu. Ovaj problem prisutan je već dugi niz godina i zahtijeva opsežnu analizu, na osnovu koje će biti napravljen kvalitetan plan i sistem mjera.

Zato se postavlja logično pitanje ko će nas liječiti, ili bolje rečeno, ko će ostati da nas liječi.

Glavni razlog odlaska mnogih medicinskih radnika iz javnih ustanova leži u socijalno-statusnom položaju, gdje je dominantan motiv a šta drugo do plata.

Veće plate u privatnim ili zdravstvenim ustanovama u inostranstvu odavno su postale primamljive ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, među kojima mnogi i ne kriju da bi rado otišli na plaćenija radna mjesta.

Nemali broj je i onih koji, iako ne žele da javno o tome govore, planiraju da odu odavde jer nemaju mogućnost dodatne edukacije ili su suočeni sa raznim poteškoćama.

Nisu rijetki ni primjeri mladih ljekara koji, kada upišu specijalizaciju, odmah upisuju i kurseve njemačkog jezika. Ipak, u inostranstvo najviše odlaze izuzetno stručne medicinske sestre i medicinski tehničari, sa višegodišnjim iskustvom, koje je veoma često teško zamijeniti.

Investiranje u zdravstveni sistem je investiranje u budućnost, jer dobar zdravstveni sistem čine i savremeno opremljene bolnice i kvalitetan kadar koji će u njima raditi.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica