Ko će nas liječiti?

Ko će nas liječiti?
Dragana Orlović
25.10.2016 22:41

U posljednje dvije godine šest bolnica u Republici Srpskoj napustilo je 137 medicinskih sestara, tehničara i ljekara.

Time je još jednom potvrđeno da, kao i ostale zemlje regiona, sebi dozvoljavamo nezamisliv luksuz. Školujemo medicinsko osoblje za Njemačku, Norvešku, Švedsku, Veliku Britaniju…

Širokogrudo ih prepuštamo. Tako te moćne države dobijaju stručnjake sa višegodišnjim iskustvom bez prethodnog ulaganja u njihovo znanje.

Odlaze oni koji su i nama i njima najpotrebniji - anesteziolozi, radiolozi, patolozi, pa i porodični ljekari i medicinske sestre i tehničari. Ovi posljednji najviše!

Tamo, preko granice, čim nauče jezik, dobijaju dobro plaćen posao i specijalizaciju. U nekim zemljama im čak nije potrebno ni da nostrifikuju diplome. Zbog toga i ne čudi to što strani poslodavci tek tako dobiju praktično školovane medicinske radnike u koje nisu uložili ni marku.

Nadležni tvrde da situacija nije alarmantna i da ovo nije problem samo našeg zdravstvenog sistema, već cijelog regiona. Valjda treba da nam bude lakše kada znamo da je i komšijama teško. Ističu i da preduzimaju sve što je neophodno kako bi zadržali i zaposlili najbolje.

Nadu vide i u tome što se mnogi đaci i studenti svake godine opredjeljuju upravo za medicinske struke. I to mladi sa najboljim uspjehom. Ali nameće se pitanje - zbog čega?

Odgovor ćemo dobiti veoma jednostavno. Dovoljno je samo posjetiti neka od odjeljenja ili katedri fakulteta i upitati ih koji strani jezik uče. Njemački, dabome.

Mnogi će odgovoriti i da su upisali srednju medicinsku školu kako bi otišli što prije u inostranstvo i pronašli posao. Ne žele uopšte radnu knjižicu ovdašnjih bolnica i domova zdravlja.

Nije prijatan osjećaj znati da će školovane ljude u koje smo svi ulagali, kao gotov proizvod, jeftino i bez uložene marke dobiti zdravstveni sistemi bogatih država.

Slika je žalosna, ali ako medicinari nemaju adekvatnu nagradu za svoj rad i priliku za napredovanje u zemlji gdje su rođeni i dobili obrazovanje, ko da im zamjeri na odluci da posao traže negdje u inostranstvu?

Ukoliko odliv stručnjaka nastavi ovim tempom, sve ukazuje na to da će i pacijenti morati stopama medicinara, po zdravlje "preko granice".

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica