Kladionice nisu za maloljetnike!

Kladionice nisu za maloljetnike!
Anita Janković-Rečević
01.03.2017 23:48

Osnovci i srednjoškolci koji popunjavaju tikete ili satima sjede pred slot-aparatima sve su učestalija slika u kladionicama u RS, zbog čega su nadležni konačno odlučili da se uhvate u koštac sa ovim problemom

Kockarske igre, bilo koje vrste, veoma često predstavljaju ozbiljan problem za sve koji se odaju ovom poroku, a nerijetko se zbog kocke raspadaju i cijele porodice.

Uprkos tome, osnovci i srednjoškolci koji popunjavaju tikete ili satima sjede pred slot-aparatima sve su učestalija slika u kladionicama u RS, zbog čega su nadležni konačno odlučili da se uhvate u koštac sa ovim problemom.

Kockarnice i objekti u kojima se priređuju razne igre na sreću do sada su veoma rijetko bili sankcionisani zbog toga što su u njima osobe mlađe od 18 godina. Kazne koje dobijaju vlasnici tih objekata, po svemu sudeći, nisu dovoljne, čim i dalje u okrilje svojih kazina i kladionica primaju djecu od 14, 15 godina. Tako su tinejdžeri, umjesto da provode vrijeme na fudbalskim i košarkaškim terenima, sve češći gosti kladionica.

Republička uprava za igre na sreću sa policijskim službenicima nedavno je u Bileći zatekla pet maloljetnika kako se klade, a sigurno je da ovakvih primjera ima mnogo.

Ovaj slučaj bio je direktan razlog da budu alarmirani inspektori i poslati na teren širom Srpske, da bi problem sa klađenjem bio stavljen pod kontrolu s ciljem zaštite djece, što je za svaku pohvalu.

Ne treba zaboraviti da je tim dječacima u početku jedina namjera da marku dobijenu za sendvič brzinski pretvore u 20 ili 50 maraka, da bi se mogli počastiti nečim što im roditelji nisu mogli priušti. Međutim, s godinama mnogi od tih mladića ogreznu u kocki, pa umjesto par maraka, koje su stavljali na Juventus s nadom da će dati dva gola Realu, ostave cijele plate u kladionicama. Nerijetko pozajmljuju novac, stvarajući ozbiljne probleme i sebi i porodici.

Da bi ovo bilo spriječeno i da problem maloljetnika koji uživaju u kocki ne bi postao ozbiljan, zajednica preventivno mora sankcionisati vlasnike objekata koji dopuštaju djeci da se klade, ali i u obrazovnim ustanovama uvesti programe u kojima će se više govoriti o opasnostima i posljedicama kocke. Nadležni moraju da se potrude i da djeci obezbijede više kvalitetnih sadržaja za provođenje slobodnih vremena, da ih dosada ne bi odvlačila u kockarnice.

Krajnje je vrijeme da problem "maloljetničkog kockanja" bude shvaćen ozbiljno i da cijelo društvo pomogne da bismo imali što manje zavisnika od klađenja, a više zdravih porodica.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica