Kardinalne greške

Kardinalne greške
Željka Domazet
24.06.2017 11:53

Da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH moraju imati svakodnevnu komunikaciju sa institucijama Srpske pokazuju i izmjene Krivičnog zakona za koje su ruke digli ministri iz SDS-a u Savjetu ministara.

Neoprez, neznanje, sujeta ili nešto deseto doveli su do toga da bi ovakvim dizanjem ruku mogla da bude dovedena u pitanje cijela Srpska, da bi djeca u školama morala da uče ono što diriguje Sarajevo, da bi kompletna Srpska mogla da se proglasi genocidnom tvorevinom... Posljedice neopreznog dizanja ruku u ovom trenutku možda niko i ne može sagledati, ali da je šteta napravljena sasvim je očigledno.

Bez obzira na to da li će zapisnik sa sporne sjednice biti usvojen ili ne, da li će ministar pravde BiH uvažiti naknadnu pamet srpskih ministara ili neće, očigledno je da nesloga zvaničnika RS u Sarajevu i institucija Srpske u cjelini može cijelu Srpsku povući u sunovrat.

Šteta koja je mogla da nastane za Srpsku otklanjana je i ranije intervencijama na različite pokušaje usvajanja zakonskih rješenja, donošenja pravilnika ili formiranja kojekakvih komisija, ali ako se ima u vidu činjenica da oni koji RS zastupaju u institucijama na nivou BiH i za to uredno primaju platu moraju biti pod budnim okom i javnosti i institucija Srpske, postavlja se pitanje zašto ih plaćamo i šta to oni rade.

Kada je riječ o izmjenama Krivičnog zakona i obećanjima koja su dali poslanici stranaka Saveza za promjene, njegova sudbina će biti vrlo brzo okončana ako stigne do parlamentarne procedure, jer će u Parlamentu BiH taj zakonski prijedlog pasti. No, upozorenje za sve buduće poteze moralo bi ostati.

Stara je poslovica da je "skupljanje perja nakon što se izbaci iz jastuka uzaludan posao", pa bi stoga ponekad oni koji nas predstavljaju u institucijama BiH morali da je imaju u vidu. Ako će predstavnici RS parlamentarne klupe i stolice u Savjetu ministara koristiti samo da bi oblatili vlast u Srpskoj i odatle voditi kontinuiranu predizbornu kampanju, onda je to dupla greška. Nadajmo se da je i posljednja. Do tada se za sve što se dešava u Sarajevu moraju otvoriti četvere oči.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica