Kad humanost pomjera granice

Kad humanost pomjera granice
Dragana Orlović
29.12.2016 10:58

Zahvaljujući mnogim plemenitim ljudima i njihovoj nesebičnoj podršci, sedmo donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" oborilo je sve rekorde humanosti.

Svi oni koji su bili dio ove akcije imali su samo jedan cilj, prikupiti dovoljno novca za izgradnju centra za prevenciju razvojnih teškoća "Za majku i dijete". I uspjeli su.

Centar će biti izgrađen i postaće jedinstvena adresa na koju će se moći javiti mališani sa poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji. Na jednom mjestu će dobiti prevenciju, rehabilitaciju, tretmane i dijagnostiku.

Ovaj centar će bez sumnje promijeniti nabolje živote malih heroja širom Republike Srpske čiji se roditelji svakodnevno lavovski bore da im obezbijede adekvatnu njegu. Nedostatak kadra u ovdašnjim ustanovama tek je dio problema sa kojima su se suočavali. Primorani su bili da idu u inostranstvo, pa i na kraj svijeta ako treba, samo da bi pomogli svojim mališanima. Međutim, to uskoro postaje prošlost. Izgradnjom ovog centra djeca će napokon dobiti njegu i pomoć ovdje, u Republici Srpskoj.

Za to su zaslužni svi oni koji su nesebičnim prilozima omogućili da ovaj centar bude izgrađen. Njima su upućene poruke zahvalnosti. Sa svih strana. Za svaku uplatu, za svaki poziv. Za organizaciju. Požrtvovanost.

Zajedničkim snagama pokazali su da malo dobre volje može učiniti velike stvari. Novac za izgradnju centra je prikupljen. I više nego što je potrebno. Humanost je pomjerila i srušila granice. Osim novca, stigle su i najljepše želje i riječi podrške. Sa svih strana. Telefoni na koje su se javljali političari, privrednici, muzičari i glumci neprestano su zvonili. Humanitarni broj 1412 pozvan je više od 70.000 puta. Zvali su ga iz cijele Srpske, BiH i regiona.

Okrenula ga je i jedna djevojčica iz Rijeke. Imala je jednu želju i poruku - da svi mališani sa poteškoćama u razvoju dobiju centar i uz njega bezbrižnije djetinjstvo.

Upravo ta djevojčica indirektno nam je svima očitala lekciju iz humanosti. Pokazala je svojim malim, ali izuzetno važnim gestom, da nije bitno odakle si, ko si i koliko imaš, već kakav si čovjek. Koliko si spreman pomoći i dati, a da zauzvrat ne tražiš ništa. To je humanost. Humanost, koja ne poznaje granice.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica