Jedna zemlja, dvije istorije

   Jedna zemlja, dvije istorije
Dragana Orlović
24.07.2016 23:10

Koliko smo samo puta do sada svi čuli ili izgovorili rečenicu - BiH je zemlja apsurda? Vjerovatno i ne pamtimo, niti brojimo. Tu frazu koriste naši političari, akademici i raznorazni ljudi sa malih ekrana. Možemo je čuti u prodavnici, komšiluku, na pijaci ili kod frizera. I sami je nerijetko znamo izustiti uz kafu, onako nonšalantno... Ipak, niko da nas demantuje i kaže da je to fraza i već odavno izlizani kliše.

Naprotiv. Da je BiH zemlja nelogičnosti, potvrđuju iznova mnoge sfere i događaji. Među njima i sistem obrazovanja - koji se razlikuje ne samo od entiteta do entiteta ili od kantona do kantona, nego svaki fakultet vodi svoju politiku. Najnovije dokaze te nelogičnosti "priložio" je  Pravni fakultet u Sarajevu.

Studenti koji odluče da se sa banjalučkog Pravnog fakulteta ispišu, pa školovanje nastave tamo, veoma teško će to učiniti, jer im mnoge položene ispite u Banjaluci na toj visokoškolskoj ustanovi ne priznaju, a najveći problem je istorija, koju im, kako tvrde, u startu "križaju" u indeksu.

Ni nacionalnu, a ni opštu ne priznaju kao istu. Valjda se mnogo razlikuju. Izgleda da Francuska revolucija i ostali istorijski događaji nisu istog datuma bili za profesore u Sarajevu i u Banjaluci. Ko će ga znati.

Paradoksalno je da se ogromna ponuda visokog obrazovanja u BiH ne pretvara u visoku obrazovanost stanovništva. Već politikom prožete upravljačke strukture fakulteta diktiraju kako i na koji način će biti kreirani nastavni planovi i programi.

Sve gore navedeno ide u prilog tezi da se ni državni, a ni privatni fakulteti u cijeloj BiH neće reformisati sami od sebe i da promjene moraju poteći "odozgo".

Proces filtriranja dobrih državnih i privatnih fakulteta nije lak. Potreban je snažan akcioni plan i tim koji bi se bavio svim segmentima obrazovanja (osnovne, srednje i visoko), kao i naukom. Uz sve to, potrebni su kompetentni zainteresovani ljudi, koji će osmisliti i realizovati te planove i promjene. Jedini izgovor da se nešto ne uradi je da se ne umije ili neće, a ne da se ne može. A najlakše od svega je ponavljati frazu da smo zemlja apsurda i ne činiti na tom pitanju ništa.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica