Javno-tajne nabavke

Javno-tajne nabavke
Vedrana Kulaga
15.12.2017 11:50

BiH muku muči sa brojnim problemima, a u vrhu liste su postupci javnih nabavki koji su u većini slučajeva sve, samo ne javni.

Nevladin sektor godinama upozorava na to da su postupci javnih nabavki obavijeni velom tajne, da ugovore mahom zaključuju u „četiri oka“ i da su zakonske odredbe mrtva slova na papiru.

Najnoviji izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH, u kojem je napravljen presjek onoga što su nadležni radili u proteklih nekoliko godina, pokazao je da mnogi nisu dorasli povjerenim zadacima.

Činjenica da gotovo 90 odsto nabavki nije ni počelo kada je trebalo, odnosno kada je planirano, sasvim dovoljno govori o tome šta i kako pojedinci rade. I ko sve prima izuzetno dobru platu iz džepova svih građana ove zemlje.

Objelodanjen je pregršt propusta i nevjerovatnih situacija koji su zabilježeni u postupcima javnih nabavki, pa i to da su neki dali sebi za pravo da pišu nova pravila u nadi da će njima izbrisati svoje greške.

Ključna činjenica u svemu je, ipak, da je u proteklom periodu malo toga učinjeno da bi oni koji su počinili te greške dobili kaznu kakvu zaslužuju. Moralnu i novčanu. Međutim, odgovornosti nema ni na vidiku.

Porazno je da godinama gledamo iste i slične propuste, a da se priča na kraju svede na to da nekome samo bude skrenuta pažnja da tako ne može i ne smije da radi ubuduće. I šta mi od toga imamo, osim nastavka loše politike upravljanja tim izuzetno važnim i vrijednim poslovima.

U postupcima javnih nabavki vrte se milioni maraka i to milioni građana ove zemlje, a niko nije ozbiljnije odgovarao za novac koji je otišao niz vodu. I zato imamo ovo što imamo danas.

Revizori su objavili podatke do kojih su došli analizom u nekoliko institucija, ali jasno je da je uzorak validan jer gotovo da nema institucije na tom nivou koja nije upozorena na potrebu poštivanja Zakona o javnim nabavkama BiH u redovnim godišnjim izvještajima revizije.

Ta upozorenja su, ipak, po svemu sudeći, kao i sam zakon, samo slova na papiru. I tako će biti sve dok jednom neko ne bude kažnjen za greške i malverzacije u postupcima nabavki kako i dolikuje.

Grešaka uvijek ima, i to je jasno, ali one su u ovoj priči na korak od toga da postanu nepisana pravila kojih će se svi, za razliku od ovih pisanih, pridržavati.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica