Javne nabavke

Javne nabavke
Željka Domazet
31.03.2018 12:38

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH već godinama ima nevjerovatan problem - i pored raspisanih tendera, ne može da kupi zgradu u Banjaluci za koju je spremna da izdvoji vrtoglavih 35 miliona maraka.

Upućeni tvrde da sasvim sigurno postoji objekat koji bi UIO mogla da kupi, a jasno je i da teško da postoji neko ko bi propustio priliku da dobro zaradi na prodaji nekretnine, pa se postavlja logično pitanje u čemu je problem.

A taj problem nije mali jer nije UIO jedina institucija na nivou BiH koja nekoliko godina ne može da sprovede kapitalni projekat. Kancelarija za reviziju institucija BiH lani je upozorila da brojni višegodišnji projekti institucija BiH godinama tapkaju u mjestu, neki još od 2010. godine. Generalni stav revizora je da je stepen realizacije višegodišnjih projekata konstantno nizak, odnosno iznosi oko 25,7 odsto.

To ima ogromne finansijske posljedice jer kada je, recimo, riječ o smještaju, samo UIO zbog toga što to pitanje nije trajno riješila godišnje troši skoro pola miliona KM. Neefikasna realizacija kapitalnih projekata može imati za posljedicu i njihovo poskupljenje jer se povećavaju ukupni troškovi njihove realizacije.

Osim objektivnih razloga, poput loših vremenskih uslova, među najčešćim razlozima kašnjenja projekata kapitalnih investicija su problemi u postupku javnih nabavki, promjene projekata te privremene obustave zbog tužbi.

Revizori su i inače u većini institucija koje kontrolišu konstatovali probleme kod javnih nabavki. Mnogo je onih koji smatraju da, i pored napravljenih izmjena, zakonska rješenja kada je o javnim nabavkama riječ nisu baš najbolja. Da se na ovom polju mora nešto hitno činiti pokazuje i primjer UIO jer je sasvim jasno da sadašnji način nabavke objekta ima nedostatke.

Revizori su još prije nekoliko godina utvrdili  i da velike investicione projekte često vode institucije koje nemaju stručne i edukovane radnike za takve poslove. Takvo stanje, upozoreno je u izvještaju o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH u 2014. godini, predstavlja veliki rizik za realizaciju projekata.

Ako se uzme u obzir i niz drugih problema i propusta, jasno je da nešto mora biti urađeno i na valjan način uređena ova oblast.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica