Javašluk pravosuđa

 Javašluk pravosuđa
Željka Domazet
25.08.2017 23:21

Neefikasnost i nerad već su godinama epiteti pravosudnih institucija na nivou BiH, njihovih sudija, tužilaca i osoblja koje je svojim zakonom ustoličio visoki predstavnik u BiH.

Milionska budžetska sredstva izdvajaju se godinama, a BiH haraju kriminal, korupcija, terorizam i sve druge pošasti po kojima je ova zemlja prepoznatljiva u svijetu. Svi domaći i međunarodni zvaničnici su već odavno uspostavili dijagnozu za stanje u pravosuđu na nivou BiH konstatujući da je ono najslabija karika ovog društva.

Ako se u ovome svemu ima u vidu činjenica da sudovi i tužilaštva u Republici Srpskoj imaju samo dva puta veći budžet za pet puta više posla, onda je sasvim sigurno da su sudije i tužioci Suda i Tužilaštva BiH preplaćeni i da su već odavno postale institucije koje se u prvom redu bore za svoja prava, ali obaveze ne pominju, ako ne moraju.

Ne sporeći pravo sudijama, tužiocima i osoblju da imaju pravo na naknade za prevoz, topli obrok, pa i odvojeni život, u milionskim iznosima koji  za njihov rad izdvajaju poreski obveznici ove zemlje, najracionalnije bi bilo da se napravi racionalna preraspodjela.

Od visokih primanja koja imaju za plate i regrese mogla bi se izvršiti preraspodjela u kojoj će se poštovati i prava koja imaju svi drugi zaposleni u zemlji. No u svemu tome ne smiju se zaboraviti ni obaveze, pa se ni u kom slučaju ne bi dešavalo da enormna primanja imaju sudije i tužioci na nivou BiH koji tokom godine nisu uspjeli podići nijednu optužnicu, niti donijeti ijednu presudu.

Namjerom da se sudijama, tužiocima i osoblju za prevoz, topli obrok i odvojeni život izdvoji godišnje više od milion maraka pravosudni kadar u ovoj zemlji se dovodi u neravnopravan položaj. Ovakvim potezom će biti zaštićeni kao rijetke životinje koje niko neće smjeti pitati zašto ne rade, a  pravosuđe će i dalje ostati najslabija karika ove zemlje.

_

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica