Izetbegovićev poziv na rat

Izetbegovićev poziv na rat
Željka Domazet
15.11.2017 12:51

Da je BiH stalno na ivici konflikta potvrđuje iz dana u dan njena politička situacija.

I u trenucima kada se strasti smire, skoro po pravilu uzburka ih bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović, koji bi i nakon više od dvije decenije od uspostavljanja mira u ovoj zemlji nanovo da zazvecka oružjem.

Izetbegović je, naime, u jednom intervjuu na pitanje šta će uraditi ako RS raspiše referendum o otcjepljenju rekao: „Radiću ono što će raditi sve patriote ove zemlje, braniću ono na što smo stekli borbom“ te istakao i da je spreman na rat.

Dok kompletna Evropska unija nastoji da urazumi ovu zemlju da izglasa neophodne reformske zakone i dok to nastoje u BiH da urade odgovorne stranke, Izetbegović prijeti ratom Republici Srpskoj. Ako je i od Izetbegovića, zaista je previše.

Da situacija nije nimalo bezazlena pokazuje i to što su lideri vodećih partija u Srpskoj, SNDS-a, DNS-a i SP-a, pozivali partije okupljene u Savezu za promjene, koji čini vlast u institucijama BiH da bez odgađanja napuste institucije BiH i vrate se na konsultacije u RS. Tu bi sa ostalim partijama koje su prisutne u sadašnjem sazivu Narodne skupštine RS postigle dogovor o zajedničkom odgovoru na prijetnju ratom, koja je upućena iz Sarajeva.

Ni tu nije, međutim, Izetbegović stao pa bi mimo volje i srpskog naroda i bez saglasnosti hrvatskog priznao Kosovo, a ne krije želju da pospremi neke stvari u Srbiji. Isključivo njegovom krivicom više godina nije realizovana posjeta prethodnog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH, a i sada kada se uveliko vode pregovori o rješavanju granice sa ovom zemljom i kada su odnosi između ove dvije zemlje koliko-toliko dobri, on bi nanovo da ih zakomplikuje i vrati unazad.

Sve dok u ovoj zemlji budu odlučivali oni kojima je poziv na oružje bliska opcija, ova zemlja neće krenuti ka boljitku. Ne budu li Izetbegović i njemu slični konačno skinuti sa političke scene i poslati u istoriju, ova zemlja će ostati beznadežan prostor iz kojeg će svi koji žele perspektivu odlaziti, a oni koji su ratovali po sirijskim ratištima na strani Islamske države nalaziti utočište.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica