Izborni rezultati

Izborni rezultati
Svjetlana Šurlan
28.10.2014 21:00

CIK je ciknuo, bila je posljednjih dana jedna od rečenica koja se najčešće mogla čuti u narodu. Čekajući rezultate opštih izbora, koji su kao nikada do sada iz CIK-a davani na kašičicu, narod je sve više bio skeptičan o pitanju završetka brojanja glasova.

Neizvjesnost je bila veća, jer su i iz tabora pozicije, ali i opozicije najavljivali da im baš neprebrojani glasovi donose pobjede na različitim nivoima.

Nakon 15 dana rezultati su objavljeni, utvrđeni i počelo je kalkulisanje političkih partija, a i među narodom.

Ko će s kim, ko koliko ima poslanika, hoće li ko koga izdati, u kojim kombinacijama je tijesna većina, a u kojim komotna?

Kakav će biti odnos stranaca prema BiH ako u vlasti budu "oni", a šta ako budu "ovi", ko se s kim ne podnosi, a ko će s kim na zelenu granu...?

Ova pitanja sigurno će biti u fokusu još neko vrijeme, sve dok se u parlamentima ne izaberu sastavi vlada i Savjeta ministara, dok sve ne bude na stranicama službenih glasnika, dok se ne primopredaju dužnosti i dok svi jedni drugima ne čestitaju na novim funkcijama.

Ono što treba da bude prioritet izabranih lica je svakako da ovaj period formiranja izvršnih i zakonodavnih organa vlasti traje što kraće.

Narodu je i previše svega, pogotovo čekanja da se konkretne stvari počnu rješavati.

Nove vlasti toga treba da budu toga svjesne i da se uhvate posla, od sređivanja stanja u institucijama, na terenu, u ekonomiji, zdravstvu, obrazovanju...

Sve oblasti zahtijevaju intervenciju i to se očekuje što prije.

Što prije izabranici naroda to shvate i počnu raditi, sasvim sigurno će i prije ispuniti očekivanja onih koji su ih birali, a time možda steći i povjerenje i za iduće izbore.

Ako pak ne budu odmah radili, kao što je često bio slučaj, te ako vrijeme budu gubili na duga dogovaranja u vezi sa raspodjelom fotelja, narod će to sasvim sigurno prepoznati i zapamtiti.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica