Izborna preračunavanja

Izborna preračunavanja
Aleksandar Vranješ
03.10.2016 23:47

Baveći se analizom rezultata istraživanja javnog mnjenja u martu sam objavio izbornu prognozu za Banjaluku u tekstu "U čaršiji ništa novo". Tada sam procijenio da će Igor Radojičić pobijediti Dragana Čavića, jer je po mnogim pokazateljima imao šansu da osvoji oko 55 odsto glasova birača, dok bi se njegov konkurent kretao oko 36 odsto.

Ovu prognozu sam temeljio po trendovima rasta SNSD-a na nivou Republike Srpske i definitivnog pada Saveza za promjene, ali i na stanju na terenu u Banjaluci gdje je SDS kao vodeća partija SZPa imao očite unutarstranačke probleme, koji su po svakoj logici morali da se preliju i na lokalne izbore.

Sve zajedno danas mogu da kažem da sam pogriješio u procjenama - SNSD je osvojio značajno veći rezultat nego što sam mogao predvidjeti, ne samo u Banjaluci, nego na nivou čitave Srpske. Gdje je bila greška? Ono što definitivno nisam mogao da predvidim jeste stepen uticaja referenduma na izbore. Bez obzira na to što je referendum predložen zajedno od strane svih srpskih parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini RS, nisu sve partije jednako pristupale samim pripremama za referendum, posebno kada je riječ o skretanju pažnje javnosti na samu važnost neposrednog građanskog izjašnjavanja i pozivanju da se izađe u što većem broju. Kod SDS-a je, pored tihog bojkota, bilo primijećeno i značajno omalovažavanje samog referenduma kao "Bakirove i Dodikove jeftine igre". Ono što nije shvatilo rukovodstvo SDS-a jeste da je referendumska kampanja imala integrativnu funkciju homogenizovanja srpskog naroda oko pitanja važnog za identitet Republike Srpske, te je u pitanju preozbiljna politička tema da bi se olako uprošćavala.

Kada tome dodamo relativizaciju prijetnji iz Sarajeva od strane SDS-a zarad očuvanja dobrih partnerskih odnosa na nivou BiH i održavanja dobre komunikacije sa onim ambasadama koje imaju presudan uticaj na politički pravac SDS-a i uz to veliki otpor prema referendumu, neuspjeh na izborima bio je neminovan. S druge strane, dosljedna politika SNSD-a za odbranu Srpske, snažan odgovor na prijetnje političkog Sarajeva i javno demonstriran dokaz da je SNSD-u interes Srpske iznad i vlastitog političkog opstanka, pokazao je rezultate u prošlu nedjelju ubjedljivom izbornom pobjedom SNSD-a na nivou Republike Srpske. Naravoučenije: Srpska mora biti iznad svakog partijskog i lukrativnog interesa. One stranke koje to ne uvide na vrijeme, imaće par godina da o tome s mirom razmišljaju, pod uslovom da opstanu do novih izbora.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica