Istraga u OS

Istraga u OS
Željka Domazet
03.02.2017 23:43

Pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH, preciznije Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, u skladu sa zakonom i drugim propisima Ministarstva odbrane učestvovali su u obilježavanju Dana Republike.

To bi trebalo da bude jedini logičan zaključak predstojećih sastanaka u Ministarstvu i Predsjedništvu BiH nakon što je detaljnom analizom, koju je obavio prvi čovjek Oružanih snaga Anto Jeleč, utvrđeno da nema odgovornih u cijelom procesu angažovanja vojnika koji su se 9. januara postrojili u Banjaluci.

Da se bespotrebno digla prašina i bez razloga kritikovani oni koji su tražili ili odobrili učešće vojnika u proslavi 9. januara, svakome iole upućenom jasno je bilo od samog početka.

Prije svega, Treći puk je dio zajedničke vojske, koji je i prema zakonu dužan da njeguje tradiciju Vojske RS.

Zlonamjerni su išli čak i dotle da su Tužilaštvu BiH podnijeli krivične prijave protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministarke odbrane i njenih zamjenika, kao i drugih zvaničnika u vojsci. To su pravdali "očuvanjem BiH" iako su u stvari na taj način pokušali da pogaze i ono malo dostojanstva koje vojska ima. Naravno, nikome nije palo na pamet da preispita kako i zašto se pripadnici Oružanih snaga pojavljuju kada se obilježavaju drugi značajni datumi i posjećuju određena mjesta koja su bitna za pripadnike bošnjačkog naroda.

Srpskim zvaničnicima i njihovim institucijama nije palo na pamet da problematizuju postrojavanja kada se obilježavaju praznici koji se slave u Federaciji ili kada se posjećuje grob Alije Izetbegovića.

Da zla namjera nema granica dokazuje i podatak da su, osim Tužilaštvu BiH, ove bezrazložne tužibabe cijeli slučaj prijavile i generalnom sekretaru NATO-a, koji je odao priznanje i izrazio divljenje pripadnicima Oružanih snaga. Čak su i od njega zatražili da reaguje.

Bilo kako bilo, jasno je da odgovornih nema i da će svi oni koji umjesto napretka ove zemlje traže razdore i podjele, ovoga puta morati da se pomire sa ovom činjenicom i da inspiraciju traže na nekom drugom mjestu. Vojska će, kako stvari stoje, ipak zadržati svoje dostojanstvo.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica