Investitora sve manje

Investitora sve manje
Marijana Miljić
23.12.2016 23:36

Kraj svake godine donosi sumiranje rezultata i podvlačenje crte kako bi se vidjelo šta je urađeno, a šta nije. I već sada pojedini znaju gdje će pasti, a gdje će se vinuti u visine.

Tako je već izvjesno da će Srpska kao i većina ostalih zemalja u regionu, ali i šire, zabilježiti pad stranih investicija u godini koja je na samom izmaku.

Razlog za to, kako u Vladi RS navode, je komplikovana situacija na međunarodnoj političkoj i ekonomskoj sceni koja će se odraziti i na domaće tržište, ali i pad profita kompanija. I međunarodne institucije predviđaju pad stranih ulaganja na globalnom nivou.

Međutim, politička i ekonomska situacija u svijetu nisu jedina prepreka strancima da ulažu svoj kapital na domaćem tržištu. Unutrašnji problemi su definitivno jedna od glavnih kočnica strancima da pokrenu posao u RS.

Spisak tih unutrašnjih problema je podugačak i on se ponavlja iz godine u godinu, a u prvom redu to su administrativne barijere, preveliki broj dozvola potrebnih za rad i gradnju, te isto toliko fiskalnih i parafiskalnih nameta, ali i korupcija koja je, nažalost, zastupljena u svakoj mogućoj oblasti. 

Te prepreke treba početi rješavati što prije, jer će u suprotnom i oni stranci koji su do sada ulagali svoj kapital na domaće tržište odlučiti da stave katanac na preduzeća i potraže zemlju sa boljim uslovima za rad. A takvih je definitivno mnogo.

To nikome ne ide u korist i zato je možda ovo i posljednje upozorenje nadležnima da se uhvate u koštac sa problemima i počnu da ih rješavaju.

Rješenja definitivno ima na pretek. Prvi korak u rješavanju slagalice je prelazak sa obećanja na djela. Jer sve dok to nadležni ne urade, investitori neće ulagati svoj kapital na domaće tržište i odlaziće u susjedne zemlje, dok će domaća preduzeća nastaviti da se mukotrpno bore za opstanak na tržištu. A to sigurno nikome ne ide u korist, ni Srpskoj, ni privrednicima, ali ni radnicima.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica