Inckovi stereotipi

Inckovi stereotipi
Željka Domazet
18.05.2017 23:12

Da se visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku bez ikakvog ustezanja može dodati epitet revnosnog učenika "resavske škole", dokaz su njegovi izvještaji koje iz godine u godinu podnosi Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Ovaj prepisivač, koji na tim izvještajima mijenja samo datume, iz godine u godinu za sve loše u ovoj zemlji krivi Republiku Srpsku, njene institucije i zvaničnike.

Ovoga puta otišao je i korak dalje, pa je prema najnovijem izvještaju, Republika Srpska kriva zato što BiH ne ide naprijed ka demokratskom i evropskom svijetu, kriva je kada slavi svoje značajne datume iako su oni stariji i od ustanovljenja visokog predstavnika i njegovog djelovanja u ovoj zemlji. Preciznije, Incko tvrdi da BiH nije napredovala zato što je RS slavila svoj rođendan.

Incko krivi Srpsku i njene institucije i zvaničnike i što ne dozvoljavaju da se njena imovina koja je joj Dejtonskim sporazumom zagarantova knjiži na BiH, koja je, kako slovo Dejtona kaže, sastavljena od RS i FBiH. Nijednim slovom svog nakaradnog izvještaja nije pomenuo ko je prekršio dogovor kada je riječ o donošenju zakona o vojnoj i državnoj imovini i ko u ovoj zemlji minira sve moguće dogovore i slogu.

Tek usputno osvrnuo se na najveću krizu u ovoj zemlji koju je svojim neutemeljenim zahtjevom za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid izazvao lider SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Nijednom riječju, naravno, nije pomenuo ni svoje neprimjerene izjave i poređenja Srpske sa fašističkom NDH.

Srpska i njeni najviši zvaničnici nisu bez razloga uveli praksu da tom istom Savjetu bezbjednosti UN pošalju svoj izvještaj i, kao i ranijih godina, i ovoga puta ponove da Srpska samo traži dosljednu primjenu Dejtona.

Jasno je kao dan da svi oni koji nasjednu na Inckove izvještaje neće donijeti dobro ovoj zemlji i njenim narodima.

A što se tiče daljeg prosperiteta BiH, on sasvim sigurno ne stoji u izvještajima, izjavama i resavskim pisanijama visokog predstavnika.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica