Imenovanja po stranačkom receptu

Imenovanja po stranačkom receptu
Željka Domazet
31.01.2018 13:07

Da Savjet ministara BiH nema prolaznu ocjenu već su potvrdili parlamentarci na sjednicama oba doma Parlamenta BiH, na kojima nisu usvojili posljednji izvještaj o radu Savjeta jer se naprosto nije imalo šta usvojiti.

Od svih strateških ciljeva koje su najavljivali, od svih zakona za koje su obećavali da će ih predložiti Parlamentu na usvajanje, nisu uradili skoro ništa. U svakoj normalnoj državi kada izvršna vlast ne uradi posao koji je bila dužna uraditi, slijedi smjena, dok u ovoj zemlji, u kojoj su nerad i javašluk postali osnovni epiteti, stvari idu dalje kao da sve funkcioniše precizno kao sat.

Mada je Savjet ministara sa predsjedavajućim Denisom Zvizdićem na čelu na sva zvona obećavao da će BiH dostaviti odgovore na upitnik Evropske komisije nekoliko mjeseci nakon što su ih dobili, do danas taj posao nije završen. Obećano je, takođe, da će ova zemlja dobiti kandidatski status, ali i na tu priču će se u ovoj zemlji još poprilično čekati.

Ipak, Savjet ministara bio je i te kako revnostan u postavljanju kadrova na čelne pozicije različitih institucija. Na njih su imenovani poslušni i "zaslužni" stranački kadrovi. Za nešto jače od dvije godine na različitim pozicijama uhljebljeno je čak 69 poslušnika, stranačkih vojnika i kadrova bliskih liderima stranaka.

Kada je riječ o imenovanjima, tu se može reći da je Savjet ministara ispunio normu, ali imenovanja nisu slijedila sve ono što bi iza njih trebalo da stoji. Mada su, forme radi, sprovođene konkursne procedure, lista uspješnih je uglavnom bila samo puko slovo na papiru jer je gotovo redovno imenovan onaj iza koga je stajala stranka, a ne znanje. Stoga nije rijetkost da su na čelne pozicije u različitim institucijama imenovani oni koji su bili daleko iza prvoplasiranih kandidata, pri čemu nije ni čudo što institucije u koje su imenovani nisu dalje uvodile reda ili napredovale u svom radu.

Bude li ova zemlja nastavila s ovim trendom i na pozicije postavljala podobne, a ne po znanju kvalifikovane, još dugo će se čekati na rješavanje i pospremanje kompletnog javašluka koji je preplavio ovu zemlju na svim poljima.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica