Huso i Dane

Huso i Dane
Darko Momić
14.08.2018 12:51

Husein Mujanović, oficir Armije RBiH i upravnik ratnog logora u sarajevskom naselju Hrasnica, uhapšen je krajem jula na graničnom prelazu Uvac između BiH i Srbije. Mujanović je uhapšen po potjernici MUP-a Srbije, a na teret mu se stavljaju zločini nad srpskim civilima u Hrasnici i Sokolović koloniji. Određen mu je tromjesečni pritvor i nalazi se u pritvoru u Beogradu.

- Ko god poznaje mog muža svjestan je o kakvom se čovjeku radi i kako se ponašao tokom rata i zna da ništa loše nije učinio. Husein je u proteklih 20 godina nebrojeno puta prelazio granicu i nesmetano ulazio u Srbiju. Nikad mu nisu ni automobil detaljno pregledali, a kamoli da ga hapse za ratne zločine. Nadamo se svi da će istina izaći na vidjelo i da će pravda pobijediti - rekla je poslije hapšenja njegova supruga Mirsada.

Tačno mjesec prije Huseina 30. juna, ali na drugoj strani u Ličkom Petrovom Selu u Hrvatskoj uhapšen je Dane Lukajić, oficir Vojske Republike Srpske. Lukajića u Hrvatskoj sumnjiče da je kao jedan od upravnika ratnog logora na Manjači počinio ratni zločin nad ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti. Određen mu je tromjesečni pritvor i nalazi se u pritvoru u Zagrebu.

- U šoku sam! Moj suprug je kao oficir bezbjednosti 40 godina radio časno i profesionalno i ne postoji nijedan osnov za ovakav potez hrvatskih vlasti. Dane je u proteklom ratu bio pripadnik Komande Prvog krajiškog korpusa VRS i u više navrata je svjedočio u Haškom tribunalu i u Sudu BiH i niko ga nije optuživao za zločine za koje ga sada optužuju. Odlazio je u Hrvatsku nebrojeno puta i nikada nije imao nikakvih problema - rekla je poslije hapšenja njegova supruga Ružica.

Nema potrebe pitati vidite li kakvu sličnost u ova dva slučaja, jer je previše očigledna, prije svega u izjavama Mirsade i Ružice koje se brinu za svoje muževe.

Da vidimo u čemu je razlika? Razlika je što je na jednoj strani uhapšen Srbin koji se tereti za zločine nad Hrvatima, a na drugoj Bošnjak koji se tereti za zločine nad Srbima. Sada bi trebalo uhapsiti nekog Hrvata koji se tereti za zločine nad Bošnjacima i - mirna Bosna.

Nema veze što je i od jednog i od drugog i od eventualnog trećeg zločina prošlo više od 25 godina ili četvrt vijeka. Što bi, malo parafrazirano, rekao veliki Andrić: - Tamo gdje prestaje logika, počinje predizborna kampanja.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica