Hrvatska barijera uvozu iz BiH

Hrvatska barijera uvozu iz BiH
Dragana Orlović
02.08.2017 00:02

BiH je suočena sa mnogim barijerama u spoljnotrgovinskoj razmjeni, a posljednji primjer je Hrvatska i njena nova odluka o enormnom poskupljenju takse za fitosanitarni pregled voća i povrća iz trećih zemalja, među kojima je i BiH.

 

Naše komšije u Evropskoj uniji jednostavno su odlučile da prošire spisak voća i povrća koje mora proći fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, odredivši pri tom takse čak i 22 puta više od dosadašnjih. Baš lijepo od njih. Komšijski. Nismo u EU, pa ko nas šljivi.

U Hrvatskoj su se izgleda na ovaj način dosjetili da, eto, mogu zaštititi svoje seljake i domaću poljoprivredu. Predsjednik tamošnje Privredne komore komentarišući ovaj novi Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima zadovoljno je poručio da na uvoz iz EU zaista ne mogu uticati, ali na onaj iz trećih zemalja mogu. Pri tome očigledno nisu marili za BiH, kojoj je tim potezom manevarski prostor sužen, pa smo prinuđeni da pažljivo i što prije razmotrimo kako da na njega odgovorimo.

Oči mnogih voćara i povrtara uprte su u nadležne, dok ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović obećava će BiH reagovati na ovu odluku Hrvatske. Biće konsultovani, kažu, i ministri trgovine i poljoprivrede iz zemalja CEFTA da bi možda bio poslat zajednički odgovor Hrvatskoj i da bi je upozorili na smetnju slobodnoj trgovini, što nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Naš odgovor mogao bi, na primjer, biti i detaljnija kontrola kamiona koji dolaze iz Hrvatske, što bi bila jasna i prikladna poruka ovoj zemlji da to što rade nije baš najispravnije.

Nešto slično će možda i preduzeti u Srbiji, koja takođe podliježe novim paprenim cijenama hrvatskih taksi.

Bilo koji dogovor i plan koji bude smišljen treba što prije realizovati, jer domaća poljoprivreda u BiH više nema vremena da čeka da je neko zaštiti. Na nadležnima je da se napokon uhvate u koštac sa sve većim nametima i barijerama, koje nam prije svega dolaze iz komšijskog dvorišta.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica