Granična slika

Granična slika
Vedrana Kulaga
21.06.2017 23:34

BiH ima malo stvari kojima može da se pohvali, a na tom spisku sigurno nisu njeni granični prelazi. Granične službe iz dana u dan muku muče da ispune zadatke koji su im povjereni jer im nedostaju čak i osnovne stvari da bi bili na visini zadatka.

Poražavajuća je činjenica da tek oko 20 odsto prelaza u BiH za sada ispunjava potrebne uslove kada je riječ o izgledu i o evropskim standardima, a posebno kada imamo u vidu to da se u ovoj zemlji milioni maraka svake godine daju za ono od čega ni BiH, a ni njeni građani nemaju nikakve koristi.

Imajući u vidu opasnosti koje vrijeme sada nosi, više nego ikada vlast u ovoj zemlji treba da uloži maksimum napora te novca da obezbijedi svoju granicu, a time podigne bezbjednost i u zemlji.

To za sada, nažalost, nije moguće, a tome u prilog najbolje ide podatak da brojni granični prelazi nemaju video-nadzor pa ni druge osnovne alate za dobru provjeru putnika i robe. 

Tome se mora stati u kraj, posebno ako je zaista stvarni cilj ove zemlje članstvo u evropskoj porodici jer smo trenutno sa ovim graničnim prelazima daleko i od same pomisli na tako nešto.

Novi pravilnik o izgledu i standardima na prelazima dobio je zeleno svjetlo nadležnih institucija, a puna primjena može početi naredne sedmice kada zvanično stupi na snagu.

To je, za početak, veoma dobra podloga da se konačno uvede više reda na granične prelaze.

Svakoj zemlji treba maksimalna opreznost na granicama i zato novi pravilnik ne smije da ostane mrtvo slovo na papiru i da kroz dvije ili tri godine ponovo pričamo o tome kako na prelazima u BiH nemamo kamere ili kako neko nije uspio da vidi ko je ušao na njenu teritoriju.

Vrijeme je takvo da moramo stalno, a posebno na granicama i u pograničnom pojasu držati širom otvorene oči, ali i nastojati da na tim mjestima imamo svu potrebnu opremu i mogućnosti koje nudi ovo informatičko doba jer bezbjednost nema cijenu.

 

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica