Гранична слика

Гранична слика
Ведрана Кулага
21.06.2017 23:34

БиХ има мало ствари којима може да се похвали, а на том списку сигурно нису њени гранични прелази. Граничне службе из дана у дан муку муче да испуне задатке који су им повјерени јер им недостају чак и основне ствари да би били на висини задатка.

Поражавајућа је чињеница да тек око 20 одсто прелаза у БиХ за сада испуњава потребне услове када је ријеч о изгледу и о европским стандардима, а посебно када имамо у виду то да се у овој земљи милиони марака сваке године дају за оно од чега ни БиХ, а ни њени грађани немају никакве користи.

Имајући у виду опасности које вријеме сада носи, више него икада власт у овој земљи треба да уложи максимум напора те новца да обезбиједи своју границу, а тиме подигне безбједност и у земљи.

То за сада, нажалост, није могуће, а томе у прилог најбоље иде податак да бројни гранични прелази немају видео-надзор па ни друге основне алате за добру провјеру путника и робе. 

Томе се мора стати у крај, посебно ако је заиста стварни циљ ове земље чланство у европској породици јер смо тренутно са овим граничним прелазима далеко и од саме помисли на тако нешто.

Нови правилник о изгледу и стандардима на прелазима добио је зелено свјетло надлежних институција, а пуна примјена може почети наредне седмице када званично ступи на снагу.

То је, за почетак, веома добра подлога да се коначно уведе више реда на граничне прелазе.

Свакој земљи треба максимална опрезност на границама и зато нови правилник не смије да остане мртво слово на папиру и да кроз двије или три године поново причамо о томе како на прелазима у БиХ немамо камере или како неко није успио да види ко је ушао на њену територију.

Вријеме је такво да морамо стално, а посебно на границама и у пограничном појасу држати широм отворене очи, али и настојати да на тим мјестима имамо сву потребну опрему и могућности које нуди ово информатичко доба јер безбједност нема цијену.

 

Колумне Коментар дана