Građevinske dozvole

Građevinske dozvole
Milijana Latinović
26.01.2018 13:27

Građani širom Republike Srpske do sada su obilazili brojne kancelarije gradskih i opštinskih uprava, ali i drugih institucija kako bi pribavili dokumente potrebne za izdavanje građevinske dozvole.

Hodanje od kancelarije do kancelarije odlazi u prošlost jer je u planu da u opštinama i gradovima uskoro bude uveden jednošalterski sistem za dobijanje dozvole za izgradnju stambenih objekata.

Predloženim izmjenama Zakona o uređenju prostora i građenju predviđeno je da dokumente potrebne za dobijanje dozvole, koje izdaju nadležne institucije i komunalna preduzeća, pribavlja službeno onaj ko vodi postupak za izdavanje dozvole.

Time će se konačno stati u kraj čekanju u redovima i nošenju gomile papira od službenika do službenika.

Ovaj sistem izdavanja dozvola za izgradnju novih objekata je startovao u Banjaluci, čiji su stanovnici već osjetili pozitivne efekte njegove primjene.

Prethodnih godina morali su obići najmanje 12 kancelarija Gradske uprave, ali i brojnih drugih institucija, poput "Vodovoda" i "Elektrokrajine", a sada posao završavaju na jednom mjestu.

Imajući u vidu činjenicu da svakim danom sve više težimo da budemo dio velike evropske porodice, krajnje je vrijeme bilo da se uhvatimo u koštac sa komplikovanim procedurama u javnoj upravi.

Sigurno je da će od uvođenja jednošalterskog sistema najviše koristi imati građani, koji su do sada dosta vremena i novca gubili na lutanju po raznim institucijama.

Uvođenjem ovog sistema stvaraju se uslovi i za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, što je praksa u zemljama u okruženju.

Pojednostavljen postupak dobijanja dozvole za gradnju, uz smanjene troškove, investitorima će donijeti uštede, a lokalne administracije učiniti efikasnijim.

Time će u potpunosti biti izmijenjen dosadašnji način izdavanja građevinskih dozvola, a Srpska će se zasigurno naći na mapi poželjnih lokacija za ulaganje inostranog kapitala, što će dodatno povećati konkurentnost u oblasti građenja.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica