Gaf za gafom

Gaf za gafom
Vedrana Kulaga
17.03.2017 23:28

Samo mjesec nakon nezapamćenog skandala sa izmišljenom izjavom predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, u Savjetu ministara BiH uspjeli su da naprave još jedan, jednako skandalozan i ozbiljan gaf poslavši u javnost dvije različite zajedničke izjave učesnika Samita o zapadnom Balkanu.

O tom samitu, odnosno sastanku premijera zemalja zapadnog Balkana i domaćina predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, danima se pričalo, pompezno je najavljivan, a od njega su velika očekivanja imali i zvaničnici Evropske unije. Po njegovom završetku date su optimistične izjave u pogledu buduće saradnje i dogovorena je i zajednička izjava. I tada je nastao propust koji niko nije ni slutio, a koji je bacio sjenu na sve prethodno usaglašeno.

Služba za informisanje Generalnog sekretarijata Savjeta ministara proslijedila je ubrzo po završetku Samita zajedničku izjavu premijera zapadnog Balkana, koju je dobila iz Zvizdićevog kabineta. Nekoliko časova kasnije, kada su tu izjavu svi mediji odavno prenijeli, saopšteno je da ona ne važi i u 22 časa uveče poslata je nova, izmijenjena izjava. Zajednička izjava pretrpjela je značajne kozmetičke i poneku suštinsku promjenu, a nakon toga svako može da se zapita šta je zaista dogovoreno na tom sastanku visokog ranga. Da li su sa novom verzijom izjave saglasni svi koji su kreirali riječi i rečenice iz one prve koja je stigla neposredno nakon sastanka? Ako prva izjava nije bila dogovorena, ko ju je i zašto pustio u javnost? Ako je greška primijećena, zašto se na ispravku čekalo do večeri kada su nevažeću izjavu svi objavili? I na kraju, kako je uopšte moguće da se nešto takvo desi kada je u pitanju ovako bitan sastanak i institucija kao što je Savjet ministara?

Nije rijetkost da se greške dešavaju, ali ova nikako nije smjela, jer pokazuje da je BiH daleko od odgovornosti, čak i u rijetkim trenucima kada je u ulozi domaćina važnim zvaničnicima i regiona i EU.

Još gore je to što se ovaj posljednji propust desio, a da prethodno još nismo stigli ni da zaboravimo sramotu sa zvaničnikom iz susjedne Hrvatske.

Nadajmo se da će nemili događaji podstaći odgovorne da ubuduće odgovornije rade zarad svih, jer ovakve i slične propuste BiH ne može i ne smije sebi da dozvoli.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica