Fond za liječenje djece

Fond za liječenje djece
Dragana Orlović
27.04.2017 11:14

"Svi ideali svijeta ne vrijede suze jednog djeteta", govorio je čuveni Dostojevski. Nažalost, u današnjem svijetu mnogo je patnje i suza upravo dječijih, a najteže su one koje su nastale zbog raznih opakih bolesti i saznanja roditelja da im ne mogu pomoći.

Da im nedostaje novac za skupu terapiju ili operaciju i da im ne preostaje ništa drugo nego da se obrate nekoj od humanitarnih organizacija, a potom mole za otvaranje humanitarnog broja i čekaju pomoć dobrih i humanih ljudi.

I dok se sve te procedure obave, a zatim iz dana u dan broje SMS poruke i marke skupljene za liječenje, prolazi dragocjeno vrijeme, koje je u svim tim bitkama jedan od najgorih neprijatelja bolesnih mališana.

Upravo to gubljenje vremena u Srpskoj uskoro će postati prošlost. Na ljeto će, kako su juče saopštili nadležni, biti osnovan fond, za koji bi svi zaposleni izdvajali 0,25 odsto neto plate i time pružili šansu mališanima da ozdrave i da žive kao većina njihovih vršnjaka.

Fond solidarnosti za liječenje djece oboljele od rijetkih oboljenja, kako će vjerovatno i da nosi naziv, biće formiran u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja. Upravljanje tim fondom solidarnosti neće iziskivati nikakve dodatne troškove, jer bi se vodio u postojećoj administraciji, uz zaseban upravni odbor i stručnu komisiju koji bi radio bez naknade i transparentno.

I Savez opština i gradova biće obavezan svojom posebnom odlukom da propiše opštinama da učestvuju sa stanovišta uplata u ovom fondu, a svoj doprinos će dati i određene institucije RS.

Za sve one koji svakog mjeseca budu učestvovali u ovoj humanoj misiji ohrabrujuća je vijest da će stanovnici Republike Srpske u svakom trenutku moći vidjeti stanje priliva i odliva sredstava, kao i sve odluke koje se donose.

Zahvaljujući tome neće biti prostora, ni mogućnosti za bilo kakve malverzacije. Sav novac koji stigne u fond otići će u prave ruke - za liječenje teško bolesne djece.

A njihovi životi neće više zavisiti od bilo kakvog humanitarnog broja. Imaće šansu na liječenje, imaće šansu na život.

 

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica