Federalne opstrukcije

Federalne opstrukcije
Marijana Miljić
28.04.2018 11:41

Da u BiH ništa ne ide "ko po loju" u više navrata su pokazale ili ovjerile skoro sve institucije.

Pojedinci željni opstrukcija iz mjeseca u mjesec blokiraju rad institucija i sprečavaju donošenje važnih rješenja koja se na kraju održavaju na standard stanovništva i razvoj zemlje kojoj je to i te kako potrebno. 

Posljednji u nizu su predstavnici Vlade Federacije BiH koji ne dozvoljavaju da se dijeli prikupljeni  novac od putarina. Sprečavaju raspođelu prihoda od putarine na način koji se primjenjuje još od 2009. godine jer su u 2018. godini nezadovoljni tim načinom.

Zbog takvog njihovog ponašanja blokirano je, prema posljednjim podacima Uprave za indirektno oporezivanje od početka aprila, 65 miliona maraka, a taj broj iz dana u dan raste. Šta je u pozadini svega ćute i ne objašnjavaju, ali iz svega se može zaključiti da sada žele više novca na štetu Srpske i Brčkog.

Takvo ponašanje institucija u BiH, u ovom slučaju federalne Vlade ne iznenađuje. Stanovnike ove napaćene zemlje iznenadilo bi jedino da neka rješenja koja idu u njihovu korist i razvoj zemlje budu donesena iz prve, bez ucjena.

Vođenjem takve politike predstavnici institucija i vlasti stanovništvu šalje jasnu poruku, a to je da ih ni malo ne interesuje razvoj zemlje i sa čime se sve građani bore.

Na kompromis i razgovor političari u BiH odavno su zaboravili. Odnosno za tim će posegnuti i ujediniti se samo onda ako su u pitanju njihovi interesi, odnosno dublji džepovi. Jedino za takva zakonska rješenja, kojima su regulisane njihove enormno plate i kojekakve naknade možemo očekivati da budu ekspresno doneseni i usvojeni.

Stanovnicima ove zemlje takve njihovu politike je preko glave. Više, bar ne većinu stanovnika, ne mogu prevariti.

Građani su umorni od takvog ponašanja. Potreban im je posao, a nikako blokade. Međutim, s druge strane institucijama nije dosta blokada, jer godinama ne prestaju sa takvim bahatim ponašanjem, kojim samo tjeraju stanovništvo da napušta zemlju. Dokle će tako, samo oni znaju. Jedno je jasno, uskoro ne možemo očekivati da prestanu.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica