Evropski standard pusti san

Evropski standard pusti san
Željka Kokot
17.06.2016 23:53

Sastavljanje kraja s krajem čini svakodnevicu velikog broja stanovnika BiH, koji sve češće voće i povrće kupuju na komad, dok se meso na meniju prosječne porodice nalazi sve rjeđe. Prosječna plata u RS ne pokriva ni polovinu potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu, a teško je objasniti kako žive hiljade stanovnika koji hrane porodicu radeći u realnom sektoru, gdje prosječna plata ne dostiže 500 KM.

Pesimistični su i podaci zvanične statističke agencije EU - Evrostat, koji je poredio nivo lične potrošnje u prošloj godini stanovnika pojedinih zemalja Evropske unije i zemalja koje pretenduju da se uskoro nađu u evropskom jatu. Prema ovom istraživanju, lična potrošnja po stanovniku u zemljama EU varira između 51 i 137 odsto evropskog prosjeka. Najbolji standard od evropskih zemalja imaju Luksemburg i Njemačka, a ništa lošije ne žive ni stanovnici Norveške i Švajcarske, koje, iako nisu članice zajednice evropskih naroda, imaju standard o kojem većina članica Unije može samo da sanja.

BiH se, očekivano, našla pri samom dnu liste zemalja evropskog kontinenta, a standard lošiji od našeg u Evropi ima samo Albanija. Koliko je situacija ozbiljna pokazuje podatak da je stanovnik BiH lani mogao kupiti svega 38 odsto robe i usluga koje je u istom periodu prosječan Evropljanin mogao sebi da priušti. Dodatni problem je i to što se naša struktura potrošnje znatno razlikuje od evropske, jer prosječna porodica u BiH izdvaja najviše novca za hranu, dok Evropljani troše na putovanja i trajna potrošna dobra, poput automobila ili nekretnina.

Trenutna situacija u BiH rezultat je dugoročne pogrešne politike koja zatvara oči pred stotinama velikih propalih fabrika, iz kojih su trajno na biro rada otišle hiljade radnika. Država i njeni stanovnici žive na kredit, koji se, umjesto u investiranje, troši na krpljenje rupa u kućnom budžetu, ali i državnog budžeta. Mladi odlaze trbuhom za kruhom, dok u zemlji ostaje potrošena radna snaga, koja se, sa zastarjelom opremom, bori kao sa vjetrenjačama.

Svima je jasno da se životni standard stanovništva ne može popraviti preko noći, ali ukoliko ne shvatimo da je stanje ekonomije problem koji treba hitno rješavati, još dugo ćemo se sa začelja ovakvih i sličnih tabela diviti zemljama čiji stanovnici žive u blagostanju.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica