Ekskurzije o državnom trošku

Ekskurzije o državnom trošku
Željka Domazet
05.05.2015 21:00

Da se ona stara maksima “Martin u Rim, Martin iz Rima” komotno može primijeniti na BiH najbolje se vidi iz mnogobrojnih putovanja poslanika i delegata samo u prošloj godini.

Za putovanja na različite egzotične destinacije tokom prošle godine 57 poslanika i delegata iz budžeta BiH potrošene su stotine hiljada maraka, a da javnost pa ni sami poslanici na parlamentarnim zasjedanjima nisu upoznati sa rezultatima i eventualnom koristi koju ova zemlja ima od tih putovanja.

Za svaku ozbiljnu zemlju međunarodne konferencije, posjete drugim državama i kontakti sa svijetom su neophodni, ali u zemlji kakva je BiH čini se da nikoga nije ni briga kakvi su efekti tih posjeta, niti iko podnosi izvještaj o tome šta su ti “parlamentarni putnici” donijeli dobro za ovu zemlju i njene građane. Uglavnom jedinu korist od tih putovanja imaju oni koji putuju ili, eventualno, njihove stranke.

Nije ni čudo što su se ove posjete svjetskim metropolama i egzotičnim destinacijama pretvorile i ekskurzije na koje “parlamentarni putnici” ne bi nikada ni otišli ako bi ih finansirali iz vlastitog džepa. Stoga i ne čudi činjenica da se umjesto detaljnih izvještaja o kojima bi trebalo da raspravlja Parlament BiH po hodnicima Parlamenta može čuti prepričavanje parlamentaraca o tome koja jela i pića su probali, kakvi su hoteli i gradovi koje su posjetili.

Putovanja parlamentaraca samo su jedan mali segment rastrošnosti institucija BiH, jer kada se tom njihovom olakom trošenju novca dodaju i putovanja drugih zvaničnika BiH na koja se troše milioni maraka i to da po inostranim destinacijama putuju supruge, sekretarice, savjetnici i pomoćnici, onda je sasvim jasno da najbolje i najglamuroznije ekskurzije u ovoj zemlji organizuju institucije BiH o trošku poreskih obveznika.

I tako to traje iz godine u godinu i niko da prstom mrdne da se konačno u ovoj zemlji zna gdje i zarad čega se tako olako troši budžetski novac.

Ne bude li se ovom javašluku i rastrošnosti bez ikakvih efekata stalo u kraj, onda je sasvim sigurno da će ova zemlja danas ili sutra sama sebe pojesti i na kraju konstatovati da na meniju više nema ništa.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica