Duboki notarski i prazni naši džepovi

Duboki notarski i prazni naši džepovi
Marijana Miljić
19.07.2017 09:57

Muku kako da prežive od prvog do prvog, sa kojom se susreće najveći broj građana u RS, ne muče notari koji istim tim građanima papreno naplaćuju svoje usluge.

Oni izgleda imaju svoje druge muke, jer ne znaju kako rasporediti zaradu koja godišnje premašuje stotine hiljada maraka. Da je tako pokazuju i podaci Poreske uprave RS, prema kojima je najveću zaradu u prošloj godini imao notar koji je zgrnuo, ni manje ni više, nego 361.000 maraka od svojih usluga.

I slabije plasiranima patnja je napraviti plan utroška zarade, jer je i onaj na najlošijoj, desetoj poziciji, zgrnuo "siću" od 198.000 maraka.

Većina građana Srpske za čitav svoj radni vijek ne može zaraditi ovaj novac. Pojedini to ne bi ubrali ni da imaju dva, tri pa i četiri života ako uzmemo u obzir da veliki broj građana u RS radi za minimalac.

Notari u RS tih problema nemaju, a nadležnosti im se svakodnevno proširuju. Svako malo čujemo kako treba sačiniti razne ugovore kod notara, ovjeriti neki tamo dokument, a građani za to sa sićom koju dobijaju ne mogu. Pojedini se i zadužuju samo kako bi platili paprene notarske usluge.

Nakon svega izgleda da, što bi naš narod rekao, dušu vade klijentima. I niko im ništa ne može. Bar nije mogao do sada.

Sa vrtoglavim zaradama ne bi nas iznenadilo da pored svih usluga i svakodnevnog proširenja nadležnosti ova branša počne naplaćivati klijentima čak i ulazak u njihovu kancelariju. A građanima i privrednicima su i te kako potrebni. Bez njih mladi i mladi bračni parovi ne mogu kupiti ni stan, a u čitavom lancu pribavljanja na tone dokumenata ugovor kod njih plaćaju najskuplje.

Toj praksi i enormnom bogaćenju notara jednom za svagda treba stati u kraj. Od toga koristi nemaju ni građani, ali ni RS, koja treba da uradi sve da prilagodi tarife notara primanjima i životnom standardu građana.

Postoje načini, ali ih treba samo sprovesti u djelo. Hitno treba izmijeniti zakonska i podzakonska dokumenta koja regulišu primanja ove branše. Na nadležnima je da odluče da li to hoće. Uradiće to samo ako žele dobro RS i njenim građanima.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica