Друштвене мреже и педофили

Друштвене мреже и педофили
Милијана Латиновић
29.09.2016 10:14

Живот у 21. вијеку је постао незамислив без друштвених мрежа, а они који немају профил бар на једној од њих су права ријеткост.

У жељи да пријатељи виде гдје и с ким смо провели одмор, како је протекло неко славље, своје фотографије објављујемо на интернету, а врло често и фотографије дјеце. Самим тим несвјесно потпомажемо злоупотребу наших најдражих и дајемо путоказ опасним људима који путем интернета траже жртве.

Док многи друштвене мреже користе за размјену мишљења и необавезно ћаскање, све је више оних који захваљујући интернету испољавају своје негативне особине, па чак и поремећаје.

Да опасност вреба са интернета увјерили су се и чланови "Фејсбук" групе "Маме Бањалуке" када их је контактирао педофил лажно се представљајући као доктор. Иако су у први мах многе од њих насјеле на "добре намјере докторице Миреле", када им је затражила фотографије наге дјеце, схватиле су с ким имају посла.

А онда је услиједила лавина упозорења: блокирајте је, склоните фотографије дјеце, не пишите, не јављајте јој се. Услиједило је све оно што је требало свако од њих и свако од нас да зна на самом почетку, да фотографије и коментари на друштвеним мрежама нису више наши, него свачији.

Једна од мајки, али само једна из групе која окупља хиљаде њих, случај је пријавила полицији. Остале су ућутале. Можда су постале свјесне дијела кривице, јер су објављујући фотографије малишана учиниле да они постану лака мета педофила, а можда због страха, или нечег трећег.

Дјеца у Српској све више су изложена насиљу, а регистар педофила је још у припреми. Надлежни поручују да им је циљ да заштите дјецу на све могуће начине и да би регистар педофила требало да буде усвојен до краја године. И док се надлежни баве процедурама око израде закона, које предуго трају, дјеца су на мети манијака. Ипак, довођење дјеце у опасност увелико могу да спријече њихови најближи.

Родитељи и родбина коначно треба да схвате да то што воле дјецу и што су поносни на њих није разлог да објављују њихове фотографије и излажу их замкама друштвених мрежа.

Колико год интернет помаже у повезивању људи широм свијета, не треба заборавити да се у том виртуелном свијету иза профила сасвим "обичних" људи често крију педофили и психопате.

Колумне Коментар дана