Drum smrti

  Drum smrti
Milijana Latinović
09.06.2016 23:50

Crne tačke na putevima Republike Srpske na kojima se svake godine ugasi na desetine života još nisu utvrđene, a dionica magistralnog puta Banjaluka - Jajce jedna je od "najcrnjih" od početka ove godine.

Na "drumu smrti", kako je ovaj put nazvan, za tri mjeseca poginulo je osam osoba. Među poginulima je troje koji su tek bili zakoračili u treću deceniju života. Prve analize koje su rađene nakon svake od ovih nesreća pokazale su da je neprilagođena brzina bila jedan od uzroka slijetanja vozila u rijeku Vrbas.

Međutim, vozači tvrde da je ova dionica puta nedovoljno obezbijeđena i da nedostaje putna signalizacija.

Nadležni kažu da su u toku završni radovi snimanja stanja na terenu, te da će detaljne analize pokazati da li je problem put ili odgovornost koju na svojim leđima nose vozači.

I dok i dalje traju vijećanja ko je kriv, brzina, neodgovornost ili loši uslovi na putu, nanizalo se dosta crnih dana u kanjonu Vrbasa. Godinama unazad poznati su pravci i opasne krivine koji spajaju Banjaluku i Jajce, a kada se sagleda gdje smo danas, jasno je da je malo toga urađeno da bi bili sačuvani životi onih koji putuju ovim drumom. 

Tužno je to što smo se u koštac sa ovim problemom počeli hvatati tek kada se kanjonom Vrbasa prolomio krik onih kojima je hladna rijeka odnijela najmilije. Izgleda da smo tek tada postali svjesni da ova dionica magistralnog puta mora biti obezbijeđena mnogo bolje, sa mnogo više saobraćajne signalizacije, koja će na svakom djeliću puta upozoravati vozače. Veliki, možda i najveći, teret nose vozači, koji uprkos svemu moraju da drže oči širom otvorene i podignu nogu sa papučice gasa.

Svi oni koji se nalaze za volanom, bez obzira na to na kojoj dionici puta u Srpskoj se nalaze, moraju da znaju koliku odgovornost nose onog trenutka kada dodaju gas. U njihovim rukama je ne samo njihov život već i životi njihovih saputnika i drugih učesnika u saobraćaju.

I dok nadležni ne završe analize i ne utvrde šta je uzrok sve češćih stradanja, ostaje samo sjećanje na prerano ugašenu mladost Milice Kukić, Miloša Trivunčića, Rafaele Marić, kao i sjećanje na Slobodana Slavnića, Mirjanu i Momira Radukića, Draženka Višekrunu i Mladena Inđića, čija su srca prestala da kucaju u hladnom Vrbasu.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica