Doživjeti pregled i operaciju

Doživjeti pregled i operaciju
Dragana Orlović
21.02.2016 22:00

Na pojedine operativne zahvate i preglede u Republici Srpskoj još uvijek su duge liste čekanja, a najviše vremena i strpljenja potrebno je srčanim bolesnicima i onima koji moraju ići na operacije katarakte.

Prema evidenciji Fonda zdravstvenog osiguranja RS, u Trebinju operaciju katarakte pacijenti čekaju do godinu, na području Zvornika i duže, a situacija ništa nije bolja ni kada je riječ o ugradnji vještačkih kukova i koljena.

U Klinici za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS ekipa interventnih kardiologa akutni infarkt miokarda odmah zbrinjava. Međutim, prvi termin za EKG holter je u oktobru zbog malog broja analajzera, a prvi termin za ultrazvuk srca je u julu, ali za pacijente koji predstavljaju "hladne slučajeve".

I u Prijedoru su najduži redovi za operacije katarakte, za koje je u ovoj godini naručen 41 pacijent, a njih čak 15 je sa spiskova za operacije koje su zakazane još u 2014. godini.

Naravno, u svim zdravstvenim ustanovama ljekari ističu činjenicu da hitne slučajeve primaju odmah, ma koji pregled ili dijagnostika da su u pitanju.

Ipak, nemoguće je a ne zapitati se da li je sve učinjeno da bi pomenute liste bile kraće.

Nije nam tu, niti može biti vječito opravdanje novac.  Ulaganja u zdravstvo postoje, ali samo boljom koordinacijom, ažurnošću i neprekidnim kontrolama i analizama učinka u zdravstvenim ustanovama dobićemo i bolje rezultate.

Po završetku tih analiza i kontrola, naravno, moraju biti preduzete i adekvatne mjere u slučajevima gdje se ispostavi da svi nisu odgovorno radili.

Pasivno gledajući na ovaj problem nikada se nećemo pomjeriti sa mrtve tačke, već samo dobiti još duže spiskove za pojedine preglede i operacije.

Pacijenti će nastaviti da čekaju, pri tom živeći da jedva vide ili u strahu od raznih komplikacija zbog srčanih problema.

Poslije mjeseci čekanja izgubiće strpljenje, pa ako imaju novca, otići će do prve privatne klinike ili uz pomoć rodbine i prijatelja skupiti potrebnu sumu i platiti operaciju. To se i sada dešava i svi znamo da nije riječ o pojedinačnim slučajevima. Ipak, oni koji nemaju mogućnosti da plate operaciju ili pregled u privatnim ordinacijama i dalje ostaju da čekaju svoje prve slobodne i zakazane termine, bez obzira na to da li i koliko još mogu da gube dragocjeno vrijeme.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica